Hoe de diagnose borstkanker mijn kijk op het leven en werk volledig veranderde

De “Wereld Kanker Dag” wordt jaarlijks gehouden op 4 februari en is ingesteld door de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties (WHO) . Het is een internationale bewustwordingsdag waarop mensen in de hele wereld stilstaan bij de ziekte kanker.

Lees het inspirerende interview met Priscilla Hutter.

 

Wie ben je? Hoe oud ben je? Wat voor werk doe je?  Ben je getrouwd? Heb je kinderen?

Ik ben Priscilla Hutter, 47 jaar en werkzaam als penitentiair inrichtingswerker voor het Ministerie van Justitie en Veiligheid op de extra zorg verblijfsafdeling in Justitieel Complex Schiphol.
Ik woon samen met Geoffrey, mijn vriend, en mijn 15 jarige zoon, Jelle.

 

Hoe lang doe je dit werk?

Ik doe dit werk nu zo’n 12 jaar met hart, ziel en zaligheid!

 

Hoe kwam je in dit beroep terecht?

Mijn interesse in het werken in het gevangeniswezen is, hoe gek dit ook klinkt, gewekt door het lezen van het boek “Papillon”. Terwijl ik dit boek las over sociale ongelijkheid, verraad maar ook loyaliteit, moed en lef ontwaakte er een vlammetje in mij. Het intrigeerde mij dat je als gevangenispersoneel continue op dat randje balanceert van je werkzaamheden uitvoeren, loyaal zijn aan de organisatie maar daarbij toch altijd blijven bedenken dat het lijntje tussen aan de ene of de andere kant van de deur verblijven heel dun is.

 

Wat boeit je zo aan dit vak?

Vlak voor Valentijnsdag kreeg ik van een jongeman (die tot de beruchte Top 600 jongeren zou horen) van mijn afdeling een gedicht en dan zie ik de mens achter die schreeuwerige stoere jongen. Ik bedankte hem, complimenteerde hem met zijn schrijver skills en heb hem op het hart gedrukt hoe getalenteerd hij is. Dat maakt het werk prachtig!

 

Wat zijn de nadelen  van dit vak?

In mijn werk komt het zo nu en dan tot een vechtpartij of erger,  maar doorgaans is dit met collega’s snel onder controle te brengen. Geweld heeft op mij niet zo’n impact op de één of andere manier, suïcide(pogingen) des te meer, dat raakt me echt. In december jl. vertelde een gedetineerde mij dat hij had geprobeerd zichzelf te verhangen. De wanhoop in zijn ogen (en de roodheid van de verwurging) staan op mijn netvlies gebrand. Dat soort verhalen legde ik vroeger makkelijker naast me neer, maar na mijn ziekte kan ik minder goed met onrecht en verdriet omgaan.

 

Wil je daar iets meer over vertellen?

Eind 2016 voelde ik een bultje in mijn oksel en omdat mijn moeder en oma aan borstkanker zijn overleden ben ik direct naar mijn huisarts gegaan die me geruststelde, het zou een cyste zijn. Om één en ander uit te sluiten vroeg ik een doorverwijzing naar het ziekenhuis waar na een mammografie, echo en biopt vastgesteld werd dat het borstkanker was.  Ik raakte totaal in paniek bij het idee dat ik mijn zoon zou moeten achterlaten als ik zou komen te overlijden. Ik heb hem merendeels alleen opgevoed. Hij is mijn alles en  hij heeft zoveel betekenis aan mijn leven gegeven. Zowel mijn vriend als mijn vrienden en familie waren erg geschrokken van de diagnose.

Direct heb ik bij het Antoni Van Leeuwenhoekziekenhuis een second opinion gevraagd en ook daar werd bevestigd dat het om borstkanker ging met 2 tumoren in mijn borst en 1 in de oksel. In januari 2017 ben ik gestart met hormoontherapie die ik nog zo’n 5 jaar moet gebruiken. In juli 2017 is mijn rechterborst geamputeerd met een directe reconstructie.

Chemotherapie

Uit het verkregen weefsel bleek ik, in tegenstelling tot wat de oncologische chirurg aanvankelijk dacht, alsnog met chemotherapie behandeld te moeten worden. Dat viel me buitengewoon tegen, ik meende na de operatie weer mijn leven op te pakken. In plaats daarvan begonnen in augustus 2017 eerst de 4 zware en later de 12 lichtere chemokuren. Het was onvermijdelijk dat ik kaal werd en dat was echt heftig. In januari 2018 volgden 16 bestralingen en daarmee waren de behandelingen ten einde. Half november 2018 ben ik met een oncologische revalidatie begonnen en ik voel me wekelijks sterker en fitter worden! De oncologische revalidatie loopt binnenkort af en vol vertrouwen zie ik de toekomst tegemoet. Ik word nu nog jaarlijks gecontroleerd maar statisch gezien heb ik nu evenmin/evenveel kans als ieder ander om opnieuw ziek te worden.

 

In welke mate heeft de borstkanker jouw leven beïnvloed? Hoe kijk je nu tegen het leven / werk aan?

Doordat ik ernstig ziek ben geweest ben ik goed gaan beseffen waar het echt allemaal om draait in het leven. Om die reden wil ik niet meer dagelijks 2 uur in de auto door de file rijden om naar mijn werk te gaan. Ik wil graag dichter bij huis werken. En het liefst ergens waar ik iets kan toevoegen met mijn jarenlange werkervaring, mensenkennis en levenservaring, waarbij ik ook gedegen kennis en positivisme meebreng.  Mijn huidige bedrijfscultuur past me niet goed meer.

 

Heb je nog iets toe te voegen?

Ik heb  besloten de sprong in het duister te nemen door m.i.v. 1 maart a.s. ontslag te nemen en mijn passie te volgen. Ik ben  gestart met een opleiding Social Work.  Bij deze opleiding is een erkende verplichte leerwerkplek met studiebegeleider vereist. Het liefst zou ik werkzaam zijn in de forensische psychiatrie als clientbegeleider. Met dit interview doe ik tegelijkertijd een oproep  aan alle zorgorganisaties die zich bezighouden met (forensische) psychiatrie en woonbegeleiding, in een straal van 20 km rond Alkmaar, voor een betaalde leerwerkplek.

 

Hoe kan men jou bereiken voor een vacature?

Ik ben per mail bereikbaar op priscillahutter@msn.com.

 

Wat is jouw levensmotto?

Met aandacht en liefde bereik je meer dan met schreeuwen en vechten!

 

Heb je nog tips voor de lezer?

Zorg goed voor jezelf en de mensen om je heen, het leven is kort!

Regina van Amson

Regina van Amson

“UMA NO ABI FADON”. Surinaams voor “Een vrouw is niet klein te krijgen”. Deze tekst zag ik op een schilderij een aantal jaren geleden. Ik herkende veel van mezelf in deze tekst. Een leven van ups, maar vooral van veel downs. Toch hebben juist deze dieptepunten mij gevormd en sterker gemaakt. Nu zet ik al mijn kennis, ervaring en levenslessen in om JOU te helpen de regie over je leven te nemen want mensen in beweging brengen is mijn passie! Weet, dat jij altijd een keuze hebt om verandering in jouw leven, werk of business te brengen. Als author voor Dreamz World interview ik mensen met een bijzonder verhaal met als doel JOU te inspireren. Deze interviews gaan over leven, werken & ondernemen. Op deze manier wil ik bijdragen aan een mooiere wereld🌞 Wil je meer over mij en mijn diensten weten? Neem dan eens een kijkje op mijn website. Hartelijke groet, Regina van Amson, Owner at Difference4you: https://www.difference4you.nl/; ⚖️Work-life balance expert CSR®-Methode⚖️Business coach🍀Noloc erkend🌞 storyteller❤️

2 Reacties
 • Priscilla Hutter

  17 februari 2019 bij 22:14

  Hierbij wil ik Regina hartelijk bedanken voor het afnemen van het interview! Zij is een rolmodel voor vele vrouwen, krachtig, moedig, zelfbewust maar altijd hartelijk.
  Door mijn verhaal hoop ik mensen bewust te maken van hun zegeningen, geniet van de mensen om je heen, wees lief, volg je hart maar heb altijd compassie voor anderen.

 • Regina van Amson

  Regina van Amson

  17 februari 2019 bij 22:59

  Dankjewel Priscilla voor jouw mooie woorden. Het genoegen was geheel aan mijn kant. Ik wens je heeeeeel veel succes met jouw nieuwe pad, maar ben ervan overtuigd dat het gaat lukken. Ik vind jou een sterke vrouw💪.

Plaats een Reactie

Lees ook

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief


X