Van hoogstand naar laagstand: hoe Stella de Swart van een luxeleven bij de voedselbank belandde

 

Een goeie baan als accountmanager in de mode business, een eigen huis in een Vinex wijk in Amsterdam, een stabiele relatie, twee schatten van kinderen. En toch: op een dag zit ze in de Wsnp en leeft ze onder de armoedegrens. Van hoogstand naar laagstand: het kan iedereen overkomen zegt Stella.

Lees het bijzondere interview met Stella de Swart.

 

Hoe oud ben je?

Ik ben 53 jaar.

 

Heb je kinderen?

Ik heb 2 kinderen, een jongen van 14 en een meisje van 12.  Samen met mijn kinderen ben ik woonachtig in Amsterdam.

 

Wat betekent Wsnp?

Wettelijke Schuldsanering.

 

Hoe ben je in de Wsnp gekomen?

Ik had geld zat, een goed leven met mijn man en kinderen, een auto en een leuke baan als accountmanager in de mode business. Ik reisde veel voor mijn werk en we hadden een mooi huis in een Vinex wijk in Amsterdam. Totdat we gingen scheiden in 2009.
Op dat moment was er sprake van een economische malaise waardoor huizen in IJburg in onze prijsklasse, 450.000 euro, niet bepaald als warme broodjes werden verkocht.
Ons huis heeft 4 jaar te koop gestaan. We waren beiden hoofdelijk aansprakelijk voor het bedrag van
450.000 euro.  Mijn ex was in staat de hypotheek volledig te betalen. Dus moest ik vertrekken met mijn twee kinderen.

Een moeilijke tijd brak aan. Veel gedoe.  De gemeente heeft als regel dat je het huis moet verkopen, om de bijstandsuitkering te behouden. Om een huis te verkopen heb je 2 mensen nodig om in beweging te krijgen. Toen stond alles op slot waardoor ik gedwongen werd om het schuldhulptraject in te gaan alvorens ik toegelaten zou worden in Wsnp. Op 01-12-2014 werd ik toegelaten tot de Wsnp. Het voelde echt als een nederlaag, een falen.

Mijn ex kreeg het voorstel van de bewindvoerder om mij uit te kopen, het huis op de veiling verkopen of op zijn naam te zetten zodat mijn ex alleen hoofdelijk aansprakelijk zou worden. Mijn ex heeft het huis op zijn naam gezet, zodat hij nu alleen hoofdelijk aansprakelijk was.   

 

Wat deed dit met jou en je kinderen?

Alles heeft heel veel impact gehad op mijn kinderen. Wij hadden heel lang geen veilige vaste relaxte verblijfplaats. Ik had een koophuis, maar was feitelijk te arm voor de vrije sector en te rijk voor een sociale huurwoning.
In 2010 startte ik vol goede moed met een eigen bedrijf, maar moest die na negen maanden “on hold” zetten. Met 2 kleine kinderen (3 en 5 jaar), een ingewikkelde scheiding en steeds maar op zoek naar oplossingen voor een dak boven ons hoofd, kon ik het financieel en mentaal niet meer opbrengen.

Het jaar 2012 was echt een heftig jaar.  Bandolera, waar ik als accountmanager werkte, ging failliet. Ik kwam toen in de WW.
Ik leende geld bij de bank en kon op goed geluk tijdelijk een etage huren waar ik met mijn kinderen kon wonen.
Ik had veel last van stress, omdat ik geen werk kon vinden.  Raakte burn-out en vervolgens werd er ook nog eens baarmoederkanker bij mij geconstateerd. Mijn baarmoeder is in december 2012 verwijderd, maar er waren complicaties. Dus werd ik voor de 2e keer geopereerd. Het herstel heeft langer geduurd dan ik had gehoopt.
Ten einde raad stuurde ik een gemeenteraadslid een mail met een verzoek voor een urgentieverklaring. Gelukkig kreeg ik een versnelde urgentieverklaring waardoor ik een sociale huurwoning vond.

 

Zit je nog in de Wsnp?

De Wsnp heb ik na 3 jaar afgesloten op 1-12-2017.
Mijn Ziektewet-uitkering stopte waardoor ik bijstand moest aanvragen. Ik ontvang 327 euro bijstand die wordt aangevuld met de alimentatie voor de kinderen 650 euro. Alimentatie wordt gezien als inkomsten. Dus wordt afgetrokken door de gemeente waardoor ik toeslagen zoals (zorg &huur) en kindgebonden budget moest aanvragen.

 

Wat wil je met dit interview bereiken?

Ik wil het taboe en schaamte rondom armoede doorbreken: Ik wil armoede een gezicht te geven.
Iedereen kan als gevolg van vette pech in de schulden terechtkomen. Ik had altijd een goede baan in de modebranche als accountmanager, verdiende goed geld, had een auto en geen financiële zorgen zoals ik ze nu wel heb. Ik leef nu onder de armoedegrens. Schulden hebben en in armoede leven is niet altijd je eigen schuld.

 

Wat hebben deze tegenslagen jou gebracht?

De tegenslagen hebben mij sterker gemaakt en ik ben op emotioneel niveau rijk geworden. Ik koppel identiteit niet meer aan het hebben van een titel en geld. Ik heb veel tranen gelaten, maar die ook achter me gelaten. Ondanks de tegenslagen ben ik optimistisch en positief gebleven. Ik heb geleerd creatief te denken en samen met mijn kinderen om leren gaan met gebrek aan geld. Door mijn schaamte opzij te zetten en te durven vragen gingen er veel deuren voor mij open op Facebook die anders nooit open waren gegaan en dat was hartverwarmend.

 

Wat is jouw droom?

Ik schrijf samen met een co-writer een boek met als doel ARMOEDE een gezicht te geven, zodat men anders naar Armoede & Schulden gaat kijken.
Mijn doel is als ervaringsdeskundige & changemaker mijn kennis, ervaring en levenslessen als inspirational speaker in te zetten naar bewustwording en zo financieel onafhankelijk te worden: Ik weet wat het is om van hoogstand naar laagstand te leven.

 

Wat is jouw levensmotto?

Blijf altijd positief. OOR-delen in plaats van oordelen!

 

Heb je nog tips voor de lezer?

Vraag altijd hulp aan je omgeving (alleen is maar alleen, met zijn tweeën weet je meer). Open je hart om geholpen te worden, zet je schaamte opzij, wees eerlijk. .
Kijk achteruit als je ervan wilt leren. Blijf er niet in hangen, maar kijk vooruit. Daar zijn nieuwe wegen en kansen.

 

Heb je nog iets toe te voegen?

Mensen hebben heel snel een oordeel klaar. Maar in de Wsnp terecht komen is echt geen “eigen schuld dikke bult”. Dat weet ik nu uit eigen ervaring. Het kan echt iedereen overkomen. Het is constant overleven en je voelt dat je klem zit.

 

Hoe kan men je bereiken als spreker?

Men kan mij bellen of mailen: 📞 06 829 50 800; ✉ stellamatchmaker@gmail.com

 

 

Regina van Amson

Regina van Amson

“UMA NO ABI FADON”. Surinaams voor “Een vrouw is niet klein te krijgen”. Deze tekst zag ik op een schilderij een aantal jaren geleden. Ik herkende veel van mezelf in deze tekst. Een leven van ups, maar vooral van veel downs. Toch hebben juist deze dieptepunten mij gevormd en sterker gemaakt. Nu zet ik al mijn kennis, ervaring en levenslessen in om JOU te helpen de regie over je leven te nemen want mensen in beweging brengen is mijn passie! Weet, dat jij altijd een keuze hebt om verandering in jouw leven, werk of business te brengen. Als author voor Dreamz World interview ik mensen met een bijzonder verhaal met als doel JOU te inspireren. Deze interviews gaan over leven, werken & ondernemen. Op deze manier wil ik bijdragen aan een mooiere wereld🌞 Wil je meer over mij en mijn diensten weten? Neem dan eens een kijkje op mijn website. Hartelijke groet, Regina van Amson, Owner at Difference4you: https://www.difference4you.nl/; ⚖️Work-life balance expert CSR®-Methode⚖️Business coach🍀Noloc erkend🌞 storyteller❤️

Geen Commentaar

Plaats een Reactie

Lees ook

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws

Schrijf je in voor de nieuwsbrief


X