VAN 2016 NAAR 2017: DE ENIGE CONSTANTE IS VERANDERING OF IS HET HET BEGIN VAN HET EINDE?
De oude Grieken zeiden het al: “De enige constante is verandering”. Hindoes delen die mening ook omdat ze niet in een begin en eind geloven, maar menen dat alles ontstaat (Brahma), bestaat (Vishnu) en vergaat (Shiv). En dat dat proces geen begin en geen einde kent, maar cyclisch van aard is. Maar als we terugblikken op 2016 dan kunnen we ons afvragen of we ooit gedacht hadden dat de veranderingen om ons heen in zo’n hoog tempo zouden verlopen als het afgelopen jaar. Kijk maar wat er in je eigen nabije omgeving is veranderd, wat er in Nederland is veranderd, in Europa en zelfs wereldwijd. Trump als presidentskandidaat, Wilders hoog in de peilingen, de kaping van de trein door Molukkers, het koninklijk huis en hun financiën en ga zo maar door. Je zou kunnen zeggen dat we niet leven in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van1 tijdperk.
Toen hindoes het te bont maakten, kwam bijvoorbeeld Boeddha, die schoon schip maakte. De Joodse traditie werd op stelten gezet door de komst van Jezus. Mohammed ontketende een revolutie. De katholieken moesten geloven aan de protestanten. De djanmavadi’s voelen nog steeds de hete adem van de karmawadi’s in hun nek. Die tendens is nu weer duidelijk zichtbaar. De tijd is gekomen dat de kussens moeten worden opgeschud. Kijk maar naar de leegloop van kerken en zelfs het sluiten van kerkgebouwen. Gek genoeg worden een relatief groot aantal mandirs opgetuigd, waarvan ik me afvraag of het geen weggegooid geld is. Niet omdat mensen minder gelovig zijn, maar omdat mandirgang – net als kerkgang – beperkt blijft tot vieringen op hoogtijdagen. Dat in een kerk alleen op zondag wordt gevierd, wil niet zeggen dat een mandir 6 dagen in de week gesloten moet blijven. Integendeel, een echte mandir is 24/7 open.
Ik denk dat we op een cruciaal punt in de wereldgeschiedenis zijn terecht gekomen. Kijk naar alle veranderingen om je heen, op micro-, meso- en macroniveau. Alles wijst er op dat bepaalde instituties op de schop gaan. Als hindoes zich daar niet voldoende van bewust zijn, dan vrees ik het ergste. De constante verandering die nimmer ophoudt, zal een nieuw tijdperk inluiden waar 2 opties mogelijk zijn: 1) we gaan op spiritueel niveau nog verder de afgrond in onder invloed van koning Kalyug of 2) Kalyug heeft zijn beste tijd gehad en we gaan een spirituele, geestelijke opleving meemaken zoals geen enkel levend mens op aarde zich kan herinneren.
Aan u de vraag: welke kant gaat u in 2017 uit? Het enige, oprecht gemeende advies dat ik u kan meegeven voor 2017: “Wie dharma beschermt, zal door dharma beschermd worden en wie dharma vernietigt, zal door dharma vernietigd worden”. Voor de liefhebbers: dharma eva hato hanti, dharmo rakshati rakshitah”.
Shubh naya saal!
Door Rawie Sewnath:
Rawie Sewnath is hindoe geestelijk verzorger. “Een kritische hindoe die je niet al te serieus moet nemen”