Aarti Puja (gebed) bijwonen in Varanasi

Vanochtend vroeg zeiden we Patna vaarwel en reden we met onze chauffeur naar Benares / Varanasi. Rond 15.00 kwamen we aan bij ons hotel. Onderweg hebben we wel gestopt om ergens te gaan eten. Helaas waren de gelegenheden niet echt naar onze maatstaven en daarbij waren de meeste restaurants gesloten vanwege het Holi feest morgen. We willen absoluut geen Delhi Belly oplopen en daarom kozen we ervoor om pas in ons hotel te eten.

Zo gegd zo gedaan. Na het eten maakten we ons klaar om de ghats van Varanasi aan de rivier de Ganges en het speciale gebed de Aarti Puja te zien.

Maar eerst wat info over Varanasi, ook wel Benares of Kashi genoemd. Varanasi staat bekend als de stad van de spiritualiteit en de Ganges is de belangrijkste rivier in Varanasi. Hindoes geloven dat als je dood gaat in Varanasi en gecremeerd wordt bij de oever van de heilige Gangesrivier je de cirkel van de reïncarnatie doorbreekt en je zo de ultieme verlichting krijgt. Daarom gaan er heel veel mensen op bedevaartstocht naar Varanasi, ook om te sterven. Ook brengen mensen van buiten Varanasi hun overledenen naar deze stad toe om gecremeerd te worden aan de oevers van de rivier Ganga.

Onderweg naar Varanasi zagen we een busje met bovenop het imperiaal een lijk. Stevig vastgemaakt en gewikkeld in een wit laken met een rode saariedoek eroverheen op een bed van hout, De familie zat in het busje en was onder weg naar Varanasi voor de crematie. Verbaasd waren wij hierover: in de felle zon, zonder kist maar wel in doeken, bovenop het dak van een busje. Maar wat voor ons vreemd is en oneerbiedig lijkt, wil nog niet zeggen dat het ook zo is. We hebben daarna nog 3 busjes gezien die zo hun geliefden vervoerden voor de laatste ceremonie in Varanasi.

De rit met de auto er naar toe was weer een rollercoaster… Hoe is het elke keer weer mogelijk dat we zonder kleerscheuren door die drukte en chaos onze bestemming bereiken. De gids zegt dan ook: In India heeft een chauffeur 3 dingen nodig bij het autorijden: Good brakes, good horn and good LUCK!

Het laatste stuk naar de ghats toe, moesten we lopen. Wat een mensen overal. Je zag heel veel bedelaars en verkopers. Overal zwerfhondjes. Op de trappen aan de rivier was het al vol van de mensen die de Aarti Puja wilden meemaken. Wij werden naar een speciale verhoging gebracht, daar zaten nog meer mensen, voornamelijk toeristen, zodat je een mooi overzicht had en het geheel goed kon volgen.

De ‘Aarti’ is een ceremonie die plaats vindt aan de Dasaswamedh Ghat, in de avonduren (zo rond 19.00 uur). Deze ceremonie wordt door 7 jonge priesters uitgevoerd en heeft als doel god moeder Ganga (de rivier) te danken als brenger van leven. Er worden liederen gezongen en lampen en fakkels aangestoken om de Ganges te eren.

Duizenden mensen komen bijeen om dit gebeuren te volgen. Ook via de bootjes op het water kan men dit spektakel volgen.

Op de met bloemblaadjes bezaaide altaars brengen de 7 priesters offers. De ceremonie begint met het luiden van de klokken en het blazen op de “sank” (één soort schelp), gevolgd door het aansteken van wierook. Ze zingen liederen en steken het vuur aan met grote fakkels en bijzondere attributen. De rook van brandend sandelhout zorgt voor een mystieke sfeer in het rode licht van de fakkels. Aan de oever en in op het water leggen vrouwen brandende kaarsjes op een bedje van bloemen in het water.

Het is een indrukwekkend schouwspel. Dit moet je meemaken als je in Varanasi bent.

Dreamz around the World

Mijn blogs zullen voornamelijk gaan over gezondheid en reizen. Ik hou van reizen met mijn gezin. Hobbies: bakken, lezen, bioscoopje pakken, theaters bezoeken, evenementen bijwonen, lekker eten. Om in shape en conditie te blijven en voor mijn gezondheid doe ik aan kickboksen en rennen. Ik ben het liefst in goed gezelschap met positieve, vriendelijke en gezellige mensen.

2 Reacties
  • Monique

    8 november 2022 bij 10:30

    Net een paar uur terug uit India vind ik het heerlijk om je blog te lezen omdat ik op zoek was naar meer info over de Aarti en Havan die ik merrdere keren heb meegemaakt.
    Ook ik zat in de avonduren bij de Aarti in o.a in Varanasi.Ook daar genoten van de kleine straatjes met indiaas leven en fijne restaurantjes.
    Ook de burningghats hebben altijd mijn aandacht omdat ik het zo mooi vind op de wijze waarop dit gebeurt wanneer er tenminste genoeg middelen zijn om een overleden geliefde met voldoende hout te cremeren. Zo een onderdeel van het leven.
    Ik kan er in ieder geval uren naar kijken.(vooral in Nepal vond ik het zo ingetogen en mooi)
    Het was mijn 3e keer India en wat een ongelooflijke andere wereld niet zover vliegen hiervandaan.
    En wat je schrijft over het verkeer…….het is niet te snappen wanneer je er zelf niet in bent geweest.Verbazend was het ook nu weer in Delhi en ja dankbaar dat het goed is gegaan terwijl ik mij niet kan herinneren ooit boze of ongeduldige bestuurders te hebben gezien Heel leuk dat je schrijft over de drie dingen die nodig zijn om er doorheen te komen
    Dank je wel voor de fijne info op je blog .
    hartelijke gr, Monique

  • Redactie

    8 november 2022 bij 15:33

    Hoi Monique,
    Wat superleuk om je reactie te lezen. Dank je wel dat je de moeite en tijd hebt genomen om te reageren. Echt heel tof. Dat was mijn allereerste keer in India en zeker niet mijn laatste keer. Ik was zo overdonderd door alles wat ik zag. Elke dag weer. 2 weken was ook te kort. Ik wil het liefst er weer naar toe. Heb je de andere blogs gelezen van mij over India? Ik heb geprobeerd om elke dag een blog bij te houden toen we daar waren, alleen was het op sommige dagen niet gelukt. Teveel indrukken, veel te zien en mijn hersens moesten veel verwerken :-). Ik ben ook altijd op zoek naar blogs over reizen als ik ergens naar toe ga en wat meer wil weten over het land. Dat is al de voorpret van het op vakantie gaan. Maar deze ervaring neemt niemand me af. Ik ben nog nooit in Nepal geweest, maar ook dat staat op mijn lijstje. Helaas dit jaar nog geen ander land bezocht door alle perikelen. Maar in 2023 gaan we er weer voor. Wat wordt jouw bestemming volgend jaar Monique?

    Groetjes, Sharida

Plaats een Reactie

X