Van dans tot veelbelovende komisch talent die iedereen kan laten lachen

De 23-jarige Raoel Fatehmahomed is voor kunst, cultuur en entertainment in de wieg gelegd. Op jonge leeftijd was hij actief als danser in uiteenlopende dansstijlen van Bollywooddans tot Country Line dancing. Totdat hij zijn roeping als entertainer had gevonden. Wie is deze grappenmaker? Welk pad heeft hij bewandeld om te komen waar hij nu staat? En hoe is hij in drie weken maar liefst 20 kilo afgevallen?

Door: Soenita Soebedar

Momenteel staat Raoel met zijn succesvolle dubbelshow voor uitverkochte zalen door heel Nederland. Op jonge leeftijd is hij al begonnen te onderzoeken waar zijn passie lag. Zo is hij op 10-jarige leeftijd gestart met dansen met een speciale reden! Als klein kind kreeg Raoel best vaak een corrigerende tik en hij vroeg zich af wat hij kon doen om ervoor te zorgen dat dit niet zijn hele leven door zou gaan. Hij keek in zijn omgeving wie hier ook last van had en vroeg toen aan zijn neef die in het verleden ook last daarvan had hoe het bij hem gestopt was, zijn 18-jarige neef antwoordde op zijn beurt dat het bij hem ophield toen hij een vriendin kreeg. Raoel had een missie, een vriendin vinden zodat hij geen last meer zou hebben van de corrigerende tikken. Zo gezegd zo gedaan, hij dacht na en vroeg zich af; waar komen de meeste meisjes? Hij had een nichtje die op Bollywood dansles zat. En al gauw kwam hij uit op Bollywooddans. Het werd hem snel duidelijk dat hij het enige jongetje was, die zich had aangemeld voor Bollywooddans. Hij dacht dat het alleen maar in zijn voordeel zou werken en dat hij als enige jongen een speciale behandeling zou krijgen of speciale danspasjes, maar nee hoor, hij moest sierlijk vrouwelijk meedansen met de meiden in zijn dansklas. ‘Er was niet een speciale choreografie voor heren, dus mijn Hritik Roshan droom viel in duigen, daarom hield ik het ook niet zo lang vol en ben ik na 1,5 jaar gestopt met Bollywooddansen en het lukte me ook niet echt om een meisje te scoren, het werd tijd voor iets nieuws’, aldus Raoel.

Hij vond het wel jammer dat hij geen meisje aan de haak heeft kunnen slaan, er was immers genoeg keus maar het lukte hem maar niet. Hij dacht bij zichtzelf als het me hier niet lukt waar gaat het me dan wel lukken? Nadat hij gestopt was Bollywooddansen, wilde hij toch met iets bezig blijven dus besloot hij zich aan te melden voor country line dansen, ook dansen maar dan in een geheel andere scene en setting. ‘Country line dansen, is een dans waarbij je heel veel met je voeten doet, maar ik was zo dik dat ik mijn voeten niet in de lucht kreeg en dat zag er best wel grappig uit, maar al gauw kwam ik erachter dat dit ook niks voor mij was’ zei Raoel. Hierna ging Raoel op voetballen, hij begon in F20 en hij dacht: ‘wow ik ben echt goed want ik zit in F20, want hoe hoger hoe beter, dit hield ik niet zo lang vol want het was niet zo mijn ding, ik was namelijk bang voor de bal en ik was keeper’ zegt Raoel lachend.

Terwijl we het gesprek voeren vraag ik een paar keer aan Raoel, je neemt me toch niet in de maling? Is het allemaal echt waar wat je me allemaal vertelt? Is het echt waar gebeurd? Het was voor mij erg lastig om tijdens mijn gesprek met Raoel niet te lachen!

Na zijn korte voetbalperiode besloot de 13-jarige Raoel te stoppen met zijn nevenactiviteiten en zich te focussen op zijn school. En onlangs is Raoel afgestudeerd aan de Hogeschool. Tijdens zijn studietijd heeft Raoel via zijn vrienden kennis gemaakt met comedy. ‘Ik had een paar vrienden die actief waren in de open mic scene, zij reisden dan door heel Nederland om dan 10 minuten lang grappen te vertellen op de meest uiteenlopende plekken. En voordat ze naar zo een event gingen schreven ze hun stukken en keek ik met ze mee, ik vond het best interessant en ik zei dan af en toe wel eens, hoe zou het klinken als je de laatste twee zinnen omdraait? Daarop kreeg ik een leuke reactie.

Dit triggerde mij nog niet, om zelf te starten en ik bleef met het groepje sparren over verschillende ideeën, ik zag mezelf op dat moment namelijk ook niet echt op het podium staan. Op een gegeven moment zeiden mijn vrienden waarom ga je niet zelf schrijven? Ze stimuleerden mij om zelf te gaan schrijven, en ik dacht ja waarom ook niet en ik begon met schrijven. Daarna had ik op social media een bericht geplaatst dat ik comedy wilde doen en ik werd benaderd door een mediabedrijf die een pilot zou opnemen voor een comedy programma, maar ik had nog nooit op het podium gestaan, dit had ik ook aangegeven, maar dat was niet erg. Dit was mijn eerste keer dat ik in het Comedy Café op het podium mocht staan en eveneens de eerste opname van de pilot. Daar heb ik toen een stuk van mijn set gedaan die ik geschreven had, ik zag dat de grappen goed vielen en dat gaf mij een goed gevoel. De pilot was uiteindelijk niet verkocht maar ik had wel een goede indruk achtergelaten in het Comedy Café, want na mijn debuut mocht ik er vaker “try outen”. Om goed te kunnen performen heb ik veel research gedaan en gekeken hoe andere artiesten het deden, ik ging naar live optredens, keek ook veel online en ik heb ook veel comedy artiesten gesproken en feedback gevraagd op mijn optredens’ aldus Raoel. Terwijl hij zich aan het ontwikkelen en zichzelf aan het opleiden was als comedy artiest, was Raoel ook MC, hij trad ook vaak op als host. Organisaties en publiek zijn altijd erg tevreden met zijn stijl van presenteren.

‘Van kleins af aan was ik een jongentje die weinig sprak en het lijkt erop alsof alles wat dat ik vroeger ingehouden had, nu met terugwerkende kracht er uit komt. Op een gegeven moment merkte ik dat ik opener en creatiever werd met mijn gedachtes en ook hoe ik het naar buiten bracht. Ik bracht dingen ter sprake op een andere manier dan andere mensen. Ik wilde serieus aan de slag met comedy en stelde mezelf een doel dat ik een jaar lang open mic optredens zou doen, en wanneer ik het publiek bij open mic events kan laten lachen dan heb ik potentie. Daar ben ik begonnen. Dit heb ik dan ook consequent gedaan, ik heb het uiteindelijk 2 jaar gedaan in plaats van 1 jaar, het was een strenge maar goede leerschool. Tijdens alle optredens filmde ik mezelf, voor het optreden installeerde ik mijn camera en achteraf bekeek ik mijn optreden en zag ik hoe mijn grappen aankwamen bij het publiek, zo verbeterde ik mijn grappen indien nodig. Op deze manier heb ik mezelf ontwikkeld, door goed naar mezelf te kijken. Inmiddels stroomden de opdrachten al binnen want ik had al enkele optredens achter de rug maar twee jaar later kwamen de grotere opdrachten. Ik deed ook vrijwilligerswerk bij Hindoestaanse organisaties in Rotterdam die verantwoordelijk waren voor het organiseren van Hindoestaanse feesten zoals Holi en Divali. En jaarlijks wordt Divali groots gevierd in een Theater in Rotterdam en ik was gevraagd om het event te hosten. Hierna kwamen er nog meer opdrachten en werd ik gezien in de Hindoestaanse scene. Ik heb ook een eigen radioprogramma gemaakt bij I AM DESI, dit deed ik naast reporten en stand up comedy opdrachten. Voor het radioprogramma schreef ik stukken tekst die ik in het programma kon gebruiken, zo leerde ik om mijn eigen materiaal te schrijven. In 2016 kwam er een einde aan het radio programma en heb ik me volledig gestort op stand up comedy, ik schreef sketches en tijdens try outs keek ik wat slaat er aan en wat niet. Zo heb ik mijn eerste stuk ‘Deze is voor jou’ geschreven en die heb ik twee jaar gedaan, onlangs heb ik hem nog in Houten gedaan. En samen met Mo focus ik me nu op onze dubbelshow’, aldus Raoel.

Maar Raoel doet niet alleen stand up comedy en cabaret, hij heeft ook een belangrijke rol bij We Are Desi! In We Are Desi brengt hij samen met Krishen actuele herkenbare dingen op leuke manier ter sprake in korte video’s, ze hebben meer dan 10.000 volgers op social media. En ze gaan nu ook andere dingen doen, ze hebben onlangs de hete noedels challenge gedaan, ze gaan meer challenges doen en elkaar meer uitdagen. En in 2016 heeft Raoel Comedy Lounge opgezet, dat is een try out podium voor gevestigde en niet gevestigde namen, zodat men hier nieuw materiaal kan testen. Er komen nieuwe talenten en gevestigde namen, beide treden op, zien elkaar, ontmoeten elkaar en kunnen elkaar ook om feedback vragen en geven. Zo raken de nieuwkomers bekend in de scene en kunnen ze veel leren, verschillende vriendschappen zijn onder andere op deze wijze ontstaan.

Raoel is in korte tijd heel veel afgevallen. En ik was benieuwd hoe hij dat voor elkaar gekregen had. ‘Afvallen was om te janken en ik heb dan ook iedereen uitgescholden. Vorig jaar februari ben ik begonnen met afvallen, ik had een show op 4 maart en een vriend van mij was begonnen met afvallen. Hij was in een maand 20 kilo afgevallen door een dieet op waterbasis te volgen en 4 keer per week consistent te fitnessen. Dat betekent niet dat je alleen maar water drinkt of ijsklontjes eet, wat veel mensen denken. Wat er gebeurd is, dat je je lichaam heel weinig eten gaat geven om de twee uur. Je ontbijt is bijvoorbeeld met een cracker en een plakje kalkoenfilet of kaas en voor de rest vermijd je alle suikers, eet je twee stuks fruit per dag, het liefst groene appels. Verder at ik twee keer per dag salades (lunch en avond) dat was het. Dus ontbijten met een cracker, twee keer salades en twee groene appels en veel water drinken, het is immers een dieet op water basis! En na 19:00 uur mag je niks meer eten, je mag alleen water drinken. En daarnaast sportte ik 4 keer per week in het fitness centrum. Dit heb ik drie weken gedaan en toen ben ik 20 kilo afgevallen. Ik heb het wel zwaar gehad hoor, je gaat naar de bioscoop in de avond maar je mag niks eten, je mag alleen water drinken. En in het begint was het best gênant want dan zat ik bijvoorbeeld in de filmvoorstelling en dan hoorde jij mijn buik knorren boven het geluid van de film, dat was echt erg. Dat ik dacht, oh shit, ik schaamde me kapot en dacht wat heb ik fout gedaan in mijn leven dat ik hiervoor wordt gestraft. En toen ik na 1 maart mezelf terug zag op tv na een interview dacht ik: wow wat zie je er goed uit, mijn kleren waren ook veel te groot, gaandeweg besefte ik gewoon niet dat ik aan het afvallen was, ik zag het op de weegschaal (in mijn gewicht) maar ik zag het niet terug in mijn bouw. Op een gegeven moment ben ik gestopt met afvallen en ben ik alleen op mijn eten gaan letten.  Voorheen at ik wanneer ik zin had of wanneer ik honger had en deed niks aan fitness of andere bewegingsvormen. Dit doe ik nu niet meer, en ik eet ook geen brood meer maar daarvoor in de plaats eet ik twee of drie crackers en dan niet met kipcorn, maar met kaas of kalkoenfilet. Ik eet sowieso minder en brood/pistoletjes vervang ik door salades die ik lekker vind. Ik maak mijn salades zelf en de kip die ik dan erbij doe die kruid en grill ik zelf. In de avond at ik voorheen rijst met masala kip en groente, maar dat doe ik ook niet meer. Ik eet ook geen rijst meer, en als ik rijst, eet dan is het een schepje rijst met meer vlees en groente. Maar als ik naar een feestje ga dan eet ik gewoon alles, maar ik maak dan wel de afspraak met mezelf maandag ga je fitnessen. Ik probeer nu minimaal twee keer per week naar de sportschool te gaan. Eerst ging ik vier keer, en deed ik heel veel aan cardio om veel te zweten.

De komende tijd kunnen we nog meer van Raoel verwachten, maar eerst is er op 7 april weer Comedy Lounge in Den Haag. En zal hij met zijn dubbelshow nog vele mensen aan het lachen maken. Eind dit jaar kunnen we hem ook nog in de bioscoop zien in deel twee van de film Bonbini Holland, wel goed kijken anders mis je hem! En We Are Desi wordt brutaler, ze gaan de straat op, challenges doen en dat is terug te zien op social media. We zullen Raoel dit jaar veelvuldig zien in verschillende gedaantes en rollen!

Als je hard werkt komt het allemaal goed, ik wil graag genieten van alles wat ik doe en gelukkig zijn. Er overkomen mij mooie dingen die ik erg waardeer en ik geniet intens van alle mooie momenten’ met deze wijze woorden sluit Raoel af.

Work hard stay humble!

Soenita Soebedar

Hallo! Welkom op mijn blogpagina. Hier zullen mijn artikelen gepubliceerd worden die ik geschreven heb voor Dreamz World. De artikelen gaan over uiteenlopende onderwerpen die ik op dat moment interessant vind. Van een interview met een zanger tot aan een reisbeschrijving van een van mijn laatste trips. Heel veel leesplezier, liefs Soenita ;-)

Geen Commentaar

Plaats een Reactie

X