Een onuitwisbare indruk: De Taj Mahal

Vanochtend stonden we vroeg op namelijk om 5 uur want om half 6 werden we opgehaald voor het bezichtigen van de Taj Mahal. Ik had er verder niet over nagedacht wat ik van de Taj Mahal vond. Ik had ergens gelezen dat er zwaar werd overdreven over hoe mooi de Taj Mahal wel niet was. Sommige mensen vinden de Taj Mahal echt niet bijzonder.

Maar… niets is minder waar! Met onze gids hebben we de Taj Mahal bekeken. Van binnen en van buiten. Ik heb er geen woorden voor. De Taj Mahal is prachtig, bijzonder, fantastisch, onbeschrijfbaar mooi, TE GEK!  Het behoort niet voor niets tot 1 van de 7 wereldwonderen. Het overweldigde en ontroerde me toen ik daar stond en de pracht ervan raakte me in mijn hart. Het verhaal van Sjah Jahan dat hij zijn vrouw Mumtaz Mahal zo lief had, maar haar verloor op haar kraambed na de geboorte van zijn 15de kind en na 17 jaar huwelijk. Dat haar schoonheid en liefde voor haar hem zover bracht om de Taj Mahal als mausoleum voor haar te maken. Hij beloofde haar dat hij nooit meer een kind zou verwekken bij een vrouw en dat hij voor haar het mooiste gebouw ter wereld zou laten bouwen.

De bouw van de Taj Mahal ving aan 2 jaar na de dood van de vrouw van Sjah Jahan. De bouw begon in 1631 en werd 22 jaar later in 1653 voltooid.

De Taj Mahal is het beroemdste monument van India. Het ligt in de stad Agra. De Taj Mahal is gebouwd in de mogulstijl, een mengvorm van islamitische en hindoe architectuur.

Het witmarmeren, sprookjesachtige gebouw is 58 meter hoog, 56 meter breed en versierd met ingelegde stenen. Het is volkomen symmetrisch, een effect dat visueel wordt versterkt doordat er een uitgestrekte tuin met een langgerekte waterpartij voor ligt. Het gebouw zelf staat ook nog eens op een verhoogd marmeren platform van maar liefst 10.000 vierkante meter.

De vier minaretten op de hoeken zijn later toegevoegd en zijn zo gebouwd dat ze bij een eventuele aardbeving niet op het mausoleum zullen vallen. Ze staan namelijk iets scheef zodat ze altijd de gewenste richting op zullen vallen. Aan de (naar Mekka gerichte) westzijde van het gebouw bevindt zich een moskee en aan de oostkant van het gebouw bevind zich een gastenverblijf.

De Taj Mahal is een van de bekendste gebouwen op de Wereld erfgoedlijst van de UNESCO waar het sinds 1983 op vermeld staat. Het werd al voor de verkiezing van de nieuwe wereldwonderen door veel mensen gezien als een niet-klassiek wereldwonder. Per jaar bezoeken zo’n 2 miljoen mensen dit gebouw dat op zijn mooiste is tijdens zonsopgang omdat het gebouw dan een roodgouden kleur krijgt. Andere kleuren die het gebouw aan kan nemen afhankelijk van de lichtinval zijn goud, wit of parelmoer.

Na zijn eigen dood is ook het lichaam van Sjah Jahan er in bijgezet. Eigenlijk was dit laatste niet de bedoeling omdat hij de bedoeling had naast de witte Taj Mahal voor zijn vrouw een zwarte voor zichzelf te laten maken. Zijn eigen zoon stak hier echter een stokje voor terwijl men al bezig was met de fundamenten. Sjah Jahan werd afgezet door zijn zoon Aurangzeb en werd de laatste 7 jaar van zijn leven gevangen gezet in een cel in het fort van Agra. In zijn cel was maar één raam dat uitkeek op de Taj Mahal.

De Taj Mahal is ontworpen door de beste architecten (minstens 37 verschillende) uit zeer diverse landen zoals Italië, Frankrijk, Iran en Perzië. Geld speelde bij de bouw absoluut geen rol.

De hoofdarchitect was Isa Khan uit Iran. Zijn voorstel beviel Sjah Jahan het beste. Gruwelijk detail hierbij is dat Isa Khan zijn vrouw op vreselijke wijze liet vermoorden om zo een beter beeld te krijgen van het verdriet van zijn opdrachtgever… het verhaal is dat hij daardoor een visioen kreeg waarin de Taj Mahal zichtbaar was.

Aan de bouw van de Taj Mahal hebben naar schatting zo’n 200.000 arbeiders gewerkt. Deze arbeiders werkte met marmer dat van 160 kilometer ver werd geïmporteerd en vervoerd naar Agra door onder andere olifanten en buffels. Er bestaat een legende waarin gezegd wordt dat de handen van alle arbeiders die aan de bouw hadden meegewerkt na voltooiing werden afgehakt zodat ze nooit meer konden bouwen aan een gebouw mooier dan de Taj Mahal.

Een Engelse gouverneur genaamd van Bengalen had de Taj Mahal bijna laten slopen. Hij wilde dit doen om het marmer in zijn vaderland te verkopen. Gelukkig was er geen vraag naar marmer op dat moment en werd de Taj Mahal gespaard.

De Taj Mahal is een absolute must see tijdens je reis door India. Neem een gids mee die je er alles over kan vertellen. Je blijft je verbazen over de facts and figures.

Mijn jongste zoon heet Taj. En nadat ik de Taj Mahal heb gezien ben ik nog trotser en kon ik geen betere naam voor hem hebben gekozen.

Bij de Taj Mahal in Agra, India

Dreamz around the World

Mijn blogs zullen voornamelijk gaan over gezondheid en reizen. Ik hou van reizen met mijn gezin. Hobbies: bakken, lezen, bioscoopje pakken, theaters bezoeken, evenementen bijwonen, lekker eten. Om in shape en conditie te blijven en voor mijn gezondheid doe ik aan kickboksen en rennen. Ik ben het liefst in goed gezelschap met positieve, vriendelijke en gezellige mensen.

Geen Commentaar

Plaats een Reactie

X