Fort of Agra / Red Fort in Agra
We vertrokken vandaag om 09.20 uit Lucknow naar Agra. Een reis van ongeveer 365 km. Een lange dag dachten we. Tot onze verrassing blijkt er een nieuwe snelweg gemaakt te zijn die rechtstreeks naar Agra leidt. En het was inderdaad een moderne snelweg met verwijsborden, bewegwijzering en een heuse Foodcourt langs de nieuwe snelweg. Dit had ik nog niet gezien op onze Indiareis en was blij verrast. Dat belooft wat voor de toekomst als de wegen/infrastructuur in India er zo uit gaan zien. Hier waren geen koeien, geen e-riksja’s, geen paard en wagen, geen fietsen, geen brommers, geen overstekende mensen, geen verkoopstalletjes vlak naast de weg. Geen getoeter, geen vuil en plastic langs en op de weg, geen drukte te zien. Alleen auto’s en trucks op brede gloednieuwe rijstroken waar de politie een oogje in het zeil hield.
We maakten een stop bij de Foodcourt. Netjes zag het eruit, met Europese toiletten. We aten een kipburgerbroodje en dronken een mango milkshake. En gingen door met onze reis.
Rond 14.00 uur kwamen we aan bij ons hotel in Agra. We checkten in, lieten onze bagage achter in de kamer en gingen weer naar ons eerste activiteit van vandaag… Nou ja het was eigenlijk geen activiteit. Aangezien een bezoek aan de Taj Mahal vandaag gepland stond, maar niet door kon gaan (omdat de Taj Mahal elke vrijdag gesloten is), besloten we om een massage te nemen. Amar koos voor een full body massage van een uur. En wij kozen voor een gezichts- en schoudermassage en voetmassage van een uur. Omgerekend betaalden wij 30 euro per persoon. In Nederland betaal je normaal 60 euro voor een uur per persoon.
Daarna bracht onze chauffeur ons naar het Ford van Agra. Het Fort van Agra in de Indiase stad Agra werd van 1565 tot 1571 gebouwd. Het Rode Fort (“Red Fort”) van Agra ligt aan de oever van de Jamuna rivier. Het was de voormalige residentie van een aantal grote Mogul heersers zoals Babur, Humayan, Akbar, Shah Jahan en Aurangzeb. Het is opgenomen in de lijst van cultureel erfgoed van Unesco.
In zijn huidige staat gaat het complex grotendeels terug tot de 16e eeuw toen tijdens de Mogol heerschappij het reeds bestaande fort door hen werd versterkt en uitgebreid. De naam van het fort is afgeleid van de gebruikte rode zandsteen. Na het uiteenvallen van het Mogolrijk werd het fort nog gebruikt door de Jats, de Marathas en de Britten.
Shah Jahan, die de Taj Mahal liet bouwen, werd in dit fort gevangengezet door Aurangzeb (zijn zoon!) omdat zijn zoon vond dat hij teveel geld stopte in het maken van de Taj Mahal en daarna nog meer geld wilde stoppen in het maken van zijn eigen mausoleum de “Black Taj Mahal” . Die wilde hij tegenover de originele Taj Mahal maken.
Zijn zoon vond dat hij het geld moest gebruiken voor de bevolking en ook voor het verder verspreiden van de Islam in plaats van het geld uit te geven aan het maken van de geldverslindende mausoleums.
De ironie wil dat Jahan gevangen werd gehouden in een kamer in een hoektoren van het fort van waar uit hij zicht had op zijn extreem duur levenswerk.
De meest bijzondere gebouwen van het Rode Fort van Agra zijn:
Anguri Bagh: geometrisch aangelegde tuinen
De Gouden Paviljoens: met daken in de vorm van Bengaalse hutten
Jehangiri Mahal: een gebouw dat Akbar bouwde voor zijn zoon Jehangir
Khas Mahal: in dit witte marmeren paleis zijn voortreffelijke voorbeelden van schilderkunst op marmer te zien
Moti Masjid: de privémoskee van Shah Jahan
Musamman Burj: een achthoekige toren met balkon gericht op de Taj Mahal
Nagina Masjid: met onder andere een moskee voor vrouwen
Naubat Khana: de plek waar de muzikanten de keizer vermaakten
Rang Mahal: hier leefden de vrouwen en dienaressen van de keizer
Shahi Burj: De privéwerkplek van Shah Jahan
Sheesh Mahal: de keizerlijke kleedruimte met kleine spiegelmozaïekjes in de muren
Red Fort vond ik erg indrukwekkend. Onze gids vertelde er heel levendig over. Het moet in vroegere tijden overdadig en prachtig zijn geweest. Ook liet hij ons de truukjes zien die in de omvangrijke vesting verstopt waren. Superinteressant!
In de avond hebben we de musical “Mohabbat The Taj” gezien. Over de liefde die Sjah Jahan had voor zijn vrouw Mumtaz Mahal en waarom hij de Taj Mahal heeft laten bouwen. Het was een prachtige musical. De kleurrijke schitterende kostuums die de dansers en de spelers aanhadden en op het eind de ode aan India met zijn vele bevolkingsgroepen, religies en cultuur.
We hebben nog maar 2 dagen hier in India. Morgen vertrekken we naar Delhi. We moeten nog een koffer kopen en de laatste inkopen doen. Het is ook nog mijn verjaardag 15 maart. Maar eerst gaan we heel vroeg in de ochtend de Taj Mahal bekijken.
Het nieuws over het Coronavirus volgen wij hier in India ook op de voet. Het luchtruim van India gaat ook op slot. Het toerisme in India heeft er zeer onder te lijden. Hotels zijn leeg en ook de toeristische plekken zijn rustig.
jeompib
8 november 2024 bij 23:44Priligy Salvage regimens for severe VRE infections include a