Hendrik Gowrising: africhter van politiehonden

Hendrik Gowrising, 56 jaar, is africhter van politiehonden. Hij is tevens lid van de politiehondenvereniging en houdt zich bezig met de hondensport. Hij traint op dit moment Xana, een Mechelaar pup van 3 maanden oud. Xana wordt onder andere opgeleid op stokaanval en werpaanval. Hoofddoel is om Xana op te leiden als speurhond voor explosieven en vuurwapens. Hendrik wil Xana na de opleiding aanbieden als politiehond aan Suriname als men daar gebruik van wil maken. Dit kleine hondje krijgt dan een belangrijke taak om wapens en explosieven op te sporen.

Met onder andere wat hondensnoepjes en een speeltje voor Xana ging ik op bezoek bij ze in Den Haag. Ik werd hartelijk ontvangen en na even gespeelt te hebben met de energieke Xana begon ik het interview.

Heeft u altijd honden gehad?
Ik groeide in Suriname op met honden. We hadden op een gegeven moment 16 honden op het erf. Totdat we in 1982 vertrokken naar Nederland. In Nederland hadden we een tijdje geen hond. Toen kreeg ik een auto ongeluk waardoor ik thuis belandde en toen in die tijd ging het toch weer kriebelen en zat ik er over na te denken om weer een hond te nemen. Mijn eerste hond was een Mechelaar. Ik heb altijd een Mechelaar gehad.

Wanneer en hoe begon uw liefde om honden af te richten?
Het kwam eigenlijk door mijn zoon. Toen hij 14 jaar was wilde hij aan de basiscertificaat jeugd training voor de hond beginnen. We hadden in die tijd een hond Rex van 13 weken. Zo gezegd, zo gedaan. Mijn zoon was goed bezig met de training van zijn hond Rex en elke keer bracht ik hem naar de training en keek altijd mee vanaf de zijlijn. Zo leer en zag ik ook veel van de training. Dus de interesse is begonnen bij mij toen mijn zoon met de training begon. Uiteindelijk bleek dat de hond niet geschikt was voor het politiehond certificaat en toen zijn we naar een andere bond voor politiehond training gegaan.

Bent u toen de hond gaan africhten?
Nou, dat is pas begonnen toen mijn zoon 16/17 jaar was, toen ging hij puberen en kreeg hij andere interesses. Toen heb ik de training van de honden overgenomen.

Maar de ommekeer voor het trainen van honden kwam in 2008. In 2008 overleed mijn oma en toen ben ik naar Suriname gegaan. In die tijd verloor ik mijn hart in Suriname en dacht: “Hier wil ik oud worden”. Maar ja om daar te wonen moet je ook een inkomen hebben om brood op tafel te brengen.

Toevallig zat ik in het vliegtuig naast een ouder Nederlands echtpaar. Ze waren al eerder geweest in Suriname en waren nu bezig om zich te oriënteren een eigen locatie te zoeken om daar een huisartsenpraktijk op te zetten. Toen kwam ook bij mij het idee op om te onderzoeken om te onderzoeken of ik ook iets met de honden kan doen in Suriname. Om hondentrainingen te geven en op te leiden als politiehond. Ik ben gaan googelen waar zijn politiehonden verenigingen. Ik heb in heel Caricomgebied onderzoek gedaan naar het trainen van honden. Dat was jammer genoeg nergens. De kennis voor het trainen van honden ontbreekt daar helaas. Er waren geen verenigingen in het buitenland, alleen in Nederland.

Terug in Nederland ben ik me er verder in gaan verdiepen en heb ik contact gezocht met de topafrichters van honden uit Nederland. En gezegd dat ik ook honden wilde gaan trainen en er helemaal voor wilde gaan. Ze hebben me echt goed geholpen om de kennis te vergaren die nodig is om honden te gaan trainen. Toen ben ik gaan kijken welke hond nu geschikt is om een certificaat mee te behalen. Ik wilde er sporten mee doen en deelnemen aan de Nederlandse kampioenschappen. Ik wil deze sport in Suriname gaan opzetten. In 2010 ben ik gaan uitzoeken welke bloedlijn en welke voorouders van de honden topresultaten hebben behaald en heel goed zijn om mee te trainen.

Op een gegeven moment heb ik een topfokker voor politiehonden gebeld om een hond uit zijn nest van pasgeboren puppy’s te kopen. Gelukkig had ik de keus en heb ik een pup uit dat nestje kunnen kopen. 26 april 2010 was de pup geboren en iedereen zei tegen me als je een goede africhter bent en een goede hond hebt kun je binnen 3 jaar je certificering krijgen.

Elke africhter zijn doel is om op de Nederlandse kampioenschappen te halen. Niet elke politiehond kan daar aan deelnemen, alleen de allerbeste geselecteerde honden. PH1, PH2 en objectbewaking. Je moet een LOF certificaat halen om aanmerking te komen voor de selectiewedstrijd. In PH1 zitten eigenlijk al alle vaardigheden die een basis politiehond moet hebben. De vaardigheden zijn onder andere opsporen drugs, zwemmen, zoeken, redden etc. Het is een hele intensieve training. Als de hond de PH1 heeft gehaald, kan hij gelijk aan het werk als politiehond.

Jaarlijks worden de jonge honden competitie gehouden. In 2013 ben ik uitgeroepen tot winnaar in die competitie en tevens ben ik ook kampioen van Zuid Holland geworden voor het trainen van politiehonden in datzelfde jaar. Ik heb de PH1 (Politiehond 1) certificering op 6 juli 2013 behaald. Op 4 okt 2013 heb ik de certificering voor Object Bewaking behaald en de PH2 (Politiehond certificering 2) heb ik behaald in 2015. Tevens heb ik meegedaan aan de selectiewedstrijden PH2 en ben ik ook afgevaardigd om deel te nemen aan de Nederlandse kampioenschappen. Voor PH1 en Objectbewaking heb ik ook meegedaan aan de selectiewedstrijden.

Toen was voor mij de top bereikt in de africhting. Toen dacht ik “Nu ben ik klaar nu moet ik toch echt naar Suriname om daar verandering te brengen voor de honden”. In 2016 was het nog lastig om het van de grond te krijgen, maar ben ik mijn droom gaan realiseren. Nu in 2019 is mijn Stichting van de grond gekomen. Ik heb een Stichting in Suriname opgezet: Stichting K9-Police Dog Training Centre Suriname. Daar worden cursussen gegeven gehoorzaamheidstraining, behendigheidstraining, het socialisatieproces bij honden, wanneer socialiseer je, wanneer begint het socialisatie proces voor honden etc. Dat kennen mensen daar nog niet.

Op dit moment heb ik 2 jongens opgeleid in Suriname voor de basis socialisatie fase en gedrag. Zij kunnen vlekkeloos de kennis doorgeven. Ik heb deze stichting vanuit mijn hart op gezet. Het is fascinerend voor mij dat je een hond kan africhten, dat je een hond gedrag aanleert en dat hij dan ook doet wat jij hem aanleert. Je leert de hond bepaalde gedragingen dat geeft me heel veel voldoening.

Een hond is heel trouw aan de baas. De trainingsmethode in Nederland is vele malen verder hier dan in Suriname. Hoe mensen in Suriname met honden omgaan en hier in Nederland is echt een wereld van verschil. In Suriname wordt een hond meer buiten gehouden, als waakhond. Vaak aan een ketting. In Nederland maken ze meer deel uit van het gezin. In Suriname ook wel, maar ze worden meer als waakhond gehouden op het erf.

Wat wilt u nog meer bereiken met uw Stichting voor honden in Suriname?
Wat ik wil bereiken is om de hondengedragsregels op een bepaalde peil te brengen. Dat ik de politiehondenafrichting daar wil gaan opzetten. Ik ben hier bezig om de erkenning aan te vragen bij bureau KNPV (Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging) om de eerste vereniging in het buitenland op te zetten. Ik wordt dan waarschijnlijk de eerste vereniging volgens de richtlijnen van de KNPV. Zodat ik de kennis ook kan delen met mijn medemens in Suriname. Die kunnen daar dan terecht en kunnen we politiehonden africhten. Ik wil ook dat bij de KPS (Korps Politie Suriname) een hondenbrigade gaat opzetten. Honden die daar getraind worden kunnen daar in Suriname en in heel het Caricom gebied ook gebruikt worden voor bijv. drugsonderzoek, wapenonderzoek. Dat zou het land Suriname alleen maar ten goede komen.

Wanneer gaat u naar Suriname om de honden te trainen?
Het liefs zat ik daar al. Maar helaas door een aantal oorzaken zoals covid-19 kan ik nog niet gaan. Ik heb vorig jaar in Suriname bijv. vuurwerktraining gegeven voor de honden. Dat de honden niet meer zo schrikken van al het vuurwerk wat wordt afgestoken. Vorig jaar had ik bijna 30 honden op het veld om te trainen. Binnen 5 weken had ik de honden getraind en kon ik bij wijze vuurwerk vlak voor hun afschieten zonder dat ze er vreselijk van schrokken. Ik weet niet of ik dat dit jaar ook kan gaan doen in Suriname vanwege alle covid-19 perikelen.

Hendrik heeft hele mooie plannen met zijn honden in Suriname. Ik hoop van harte dat hij heel gauw naar Suriname kan om zijn droom te verwezenlijken. Ik ben ervan overtuigd dat Hendrik het verschil kan maken voor een betere toekomst voor de honden in Suriname. Hij kan daar meer doen met de honden en ook nog eens de mentaliteit van sommige mensen veranderen hoe met de honden om te gaan. Ik ga Hendrik en Xana zeker blijven volgen, want ik ben reuze benieuwd naar hoe deze kleine pup zich gaat ontwikkelen en ook hoe Hendrik zijn grote droom gaat waarmaken. Want dat hij het gaat waarmaken met zijn passie en zijn kennis van honden trainen staat voor mij buiten kijf.

Xana met haar nieuwe speeltje.

Sharida Ganeshi

Dreamz around the World

Mijn blogs zullen voornamelijk gaan over gezondheid en reizen. Ik hou van reizen met mijn gezin. Hobbies: bakken, lezen, bioscoopje pakken, theaters bezoeken, evenementen bijwonen, lekker eten. Om in shape en conditie te blijven en voor mijn gezondheid doe ik aan kickboksen en rennen. Ik ben het liefst in goed gezelschap met positieve, vriendelijke en gezellige mensen.

Geen Commentaar

Plaats een Reactie

X