“It always seems impossible until it’s done.” – Nelson Mandela.

Namasté, lieve Dreamz-lezers. Het coronavirus houdt inmiddels de hele wereld in zijn greep. Hoe was je vakantie in deze coronaperiode? Hoe ben je de vakantie doorgekomen. Vragen die ik krijg als ik kennissen ontmoet. Ik heb gekozen niet op vakantie te gaan. Ik zou naar Mauritius gaan om samen met mensen die ik vorig jaar heb ontmoet in Mauritius onze jaarlijkse Vredeswandeling te organiseren aldaar.

Na het overlijden van mijn moeder ben ik rigoureus in de actiemodus gegaan. Ik heb van mijn moeder geleerd dat het een nobel gebaar is als je van je vakantiedagen een paar vakantiedagen iets leuks doet met mensen die je niet kent. Je krijgt er een gevoel van gelukzaligheid van in elke vezel van je lichaam. Volgens mij een gevoel van liefde voor alles wat bestaat, liefde voor de wereld en liefde voor de mens. Volgens mij is het perfect mogelijk om een paar dagen van het jaar zo’n gelukzalig gevoel te beleven. Neem eens een paar dagen vrij en ga genieten door iets leuks te organiseren voor andere mensen. Normaal gesproken ging ik in het weekend en als ik vakantie had naar mijn lieve, mooi moeder, helaas is zij er niet meer. Rouwverwerking is voor mij in beweging komen, iets doen.

Je passie ontdekken, doe je niet door er alleen over na te denken. Daar kom je achter als je ook echt in beweging komt en actie onderneemt. Je zal letterlijk stappen moeten zetten om verder te komen. Wandelen en fietsen met mensen dat maakt mij zeker wél happy. Ik ben dankbaar dat ik in Dreamz World mag schrijven. Als Haagse burger ben ik trots en dankbaar dat er zoveel ondernemers en particulieren hun deuren voor mij openen als ik samen met Tjetan Kartaram een sportief evenement organiseer. Uit het diepste van mijn sporthart wil ik ook namens onze sportieve fietsers de familie Asha Ganesh -Lachman uit Wassenaar bedanken.

Here’s My Story: je hoeft alleen maar te vragen om wat jij echt wilt en de juiste mensen zullen elkaar helpen.
Op heel veel manieren kun je een fietstocht of wandeling met elkaar organiseren. Mijn concept is: je hebt een verzamelplaats nodig waar je met elkaar samenkomt, een welkomstwoord, koffie of thee en even naar het toilet kan. Je hebt een wandel- of fietsroute nodig en je eindigt op een mooie locatie waar je wordt ontvangen zodat je met elkaar samen kunt zijn en iets kan drinken, naar het toilet kan en als afsluiting een medaille-uitreking.

Wij hebben ervoor gekozen dat deelname gratis moet zijn, zodat iedereen mee kan doen. Wij gaan dan op zoek naar sponsoren. De een stelt zijn ruimte beschikbaar, de andere sponsort het fruit, water of medailles. Je nodigt een “special guest” uit die meedoet en de sportievelingen die mee hebben gedaan een medaille omhangt als dank.

Tijdens de Nelson-Mandelawandeling die wij een paar weken geleden organiseerden hebben wij door de corona maar met een klein groepje gewandeld met mensen van de Zuid-Afrikaanse Ambassade. Tijdens het wandelen raakte ik in gesprek met onze sportieve wethouder Kavita Parbhudayal. Zo ontstond het idee om samen een fietsochtend te organiseren op zaterdag 1 augustus. Ze vertelde mij dat zij door de corona geen vakantie plannen had naar het buitenland. Wethouder Kavita had vakantie en daarom was het heel bijzonder dat zij zo sportief was om samen met ons te fietsen.

Wij moesten ons aan de RIVM-regels houden vandaar dat wij ervoor gekozen hebben om met een kleine groep van 28 mensen samen te fietsen. Start was bij ‘MaZo’ bij het atrium van het stadhuis Den Haag. Route: Haagse Bos en Wassenaar. We zijn gefinisht bij familie Asha- Ganesh -Lachman in Wassenaar in hun prachtige mooie tuin, waar de medaille-uitreiking heeft plaatsgevonden. Mensen vonden het bijzonder en vroegen mij “Frank hoe kom je terecht bij de familie Asha- Ganesh -Lachman? Om daar te finishen met alle sportieve fietsers op een toplocatie in Wassenaar.”

Een tijdje geleden reed ik met iemand vanuit Den Haag richting Wassenaar naar Schiphol. Mijn reisgenoot zei: “Frank kijk, daar achter het bos woont een Surinaamse Hindoestaanse familie in een mooie villa met een mooie grote tuin. Ze hebben hard gewerkt om zo’n mooi huis in Wassenaar te kunnen kopen”.

Samen met Tjetan Kartaram was ik de fietsroute aan het uitstippelen voor zaterdag 1 augustus. Ik zei tegen Tjetan: “Waar kunnen wij met onze fietsers gratis finishen met een warm welkom?” Ik denk nooit in problemen maar in oplossingen. Ik vind het altijd spannend de uitdaging aan te gaan om iets voor elkaar te krijgen. Pakte mijn mobiel en via Facebook privé een bericht aan mevrouw Asha- Ganesh -Lachman gestuurd met de volgende vraag: “Dag mevrouw Asha Ganesh. Mijn naam is Frank Kanhai en ik heb een vraag aan u. Kunt u mij bellen?” Ze belde mij en ik zei: “Ik durf het niet te vragen, kunt u onze fietsers ontvangen in uw huis/tuin met een drankje?” Natuurlijk Frank was haar antwoord.

Als Haagse burger ben ik trots en dankbaar dat er zoveel ondernemers en particulieren hun deuren voor ons openen als wij een sportief evenement organiseren. Wees positief. Neem een dagje verlof op en organiseer iets voor mensen. Liefde voor de wereld. Liefde voor de mens, Liefde voor sport. Wees blij om de kleine dingen.

“It always seems impossible until it’s done” – Nelson Mandela.
Namasté, hartelijk dank en tot het volgende sportieve evenement. Sport brengt mensen samen.

Frank Kanhai

foto: Kavita Parbhudayal, De heer Ganesh en mevrouw Ganesh-Lachman, Frank Kanhai

Frank Kanhai

Frank Kanhai, medewerker studiezaal van het Nationaal Archief Den Haag komt in zijn werk vele levensverhalen tegen in de archieven. Hierover schrijft hij voor Dreamz World met soms een wijziging van een naam of plaats omwille van de privacy.

Geen Commentaar

Plaats een Reactie

X