The time of giving

Een mooie Kerstgedachte. Lieve Dreamz lezers het jaar 2019 is bijna voorbij. Kerstmis is natuurlijk de periode van (kerst)cadeaus en lekker eten, maar ook de tijd van het jaar waarin we tijd voor elkaar en gezelligheid maken.

Kerst zal voor mij persoonlijk niet meer Kerst zijn zoals ik het 56 jaar lang heb gevierd. Ik vierde Kerst altijd met mijn moeder. Helaas is mijn moeder een paar maanden geleden op negentigjarige leeftijd overleden. Wat ik zal missen is dat ik voor haar de kunstkerstboom in elkaar zette en versierde. Zij zat dan in haar stoel en genoot ervan. Wat ik ook zal missen is dat ik een stapel kerstkaarten voor mijn moeder schreef. Alle kerstkaarten die zij zelf kreeg bleven weken na Kerst in haar woonkamer als slingers hangen en ook de Kerstboom bleef lang staan. Ik heb altijd gekozen om met Kerst bij mijn moeder te zijn. Na haar overlijden moesten wij haar huis opruimen. Heel veel kerstkaarten vond ik in lades. Kerstkaarten van wel 40 jaar oud. Alles bewaarde zij.

Ik vertelde mijn Hollandse collega Marian van den Nieuwendijk waarmee ik als 30 jaar werk dat ik voor Dreamz een verhaal over Kerst aan het schrijven was. Zij houdt van koken en met Kerst maakt zij van alles klaar. Ze zei tegen mij Frank ‘koken doe je niet vanuit een papiertje of boekje (hier haal je de basis uit) maar vanuit je hart en passie’. Omdat wij op ons werk verschillende collega’s hebben die in een ander land zijn geboren zoals Suriname, Pakistan, Turkije, noem maar op. Marian die heel actief is in de Personeelsvereniging het volgende verzonnen. ‘Reis door de wereld’. allerlei bekende gerechten van landen kookt zij voor de personeelsborrel, bijvoorbeeld een oud gerecht uit Portugal: polenta. Dat namen ze vroeger mee op reis. Sommige Surinamers nemen op reis ook bakkeljauw, sardines en peper mee hoorde Marian. Zij vertelde dat ze bij de personeelsvereniging ging en bedacht dit: omdat eten elkaar verbindt verbroedert… Kerst vieren doe je met familie, vrienden, buren en kennissen en een heleboel eten. Je maakt het gezellig en trekt mooie kleren aan. Herinneringen ophalen, leuke en mooie verhalen vertellen. Kortom Kerst vier je met elkaar. Niemand zou alleen moeten zijn met Kerst, vertelde ze. En dat is een mooie gedachte die ik met mijn lieve collega Marian deel. Heeft u met Kerst iets lekker gekookt deel het met iemand die alleen is, of nodig iemand uit die alleen is. Een mooie Kerstgedachte.

Laatste tijd hoor je veel over culturele diversiteit. Werknemers met verschillende achtergronden zorgen voor een culturele en etnische mix op de werkvloer en dat vind ik zo mooi. Dan loop ik langs Marian’s werkplek en hoor ik haar praten over een recept met een Pakistaanse collega of met een andere collega die niet in Nederland is geboren. Van: ‘schrijf het voor mij op en ik zal het thuis uitproberen’. Dan denk ik zoveel verschillende mensen, zoveel verschillende recepten. Wij moesten vaker met elkaar in gesprek en vaker met elkaar eten omdat eten een mooie manier is om elkaar te leren kennen.

Marian van den Nieuwendijk en Frank Kanhai wensen u Dreamzlezers een fijne Kerst én natuurlijk de kerstgedachte: “vrede op aarde, voor alle mensen!” Hoewel lekker eten en family time voor de meest mensen het belangrijkst zijn, staan de kerstdagen ook in het teken van aandacht, bezinning en solidariteit. Met kerst gun je elkaar het allerbeste. Eigenlijk zou het elke dag Kerst moeten zijn. Dus geef met een grote glimlach deze periode iets aan een ander, maar vergeet niet dat kerst vooral Gods grote time of giving was, tot op de dag van vandaag.

Frank Kanhai

Frank Kanhai, medewerker studiezaal van het Nationaal Archief Den Haag komt in zijn werk vele levensverhalen tegen in de archieven. Hierover schrijft hij voor Dreamz World met soms een wijziging van een naam of plaats omwille van de privacy.

Geen Commentaar

Plaats een Reactie

X