Wat een dagje Amsterdam al niet teweeg kan brengen.

In de aanloop naar onze komende vakantie naar Suriname, hebben wij in november 2019 een bezoek gebracht aan de Grote Surinaamse Tentoonstelling in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Deze expositie is nog steeds te bekijken t/m 1 maart 2020. In eerste instantie bij binnenkomst, koop je een kaartje en audifoon (voor uitleg) en start je de rondgang. Prachtige wanddoeken van het regenwoud, vele vogelgeluiden omringen je. Oké, dát beloofd wat!

Er is veel te zien, heel veel zelfs. We zijn onder de indruk van deze geschiedenis met alle mooie én minder mooie aspecten. We krijgen een duidelijk beeld van de oorspronkelijke bewoners, het leven op een plantage, de slavernij en contractarbeiders. Is ons dat op school ook allemaal verteld?? Wat is ons bijgebleven, eigenlijk heel weinig blijkt nu. Of was er in Nederland weinig aandacht voor? Mooi is het veelkleurige culturele leven, de rijke flora en fauna van het land. Veel informatie krijgen we te horen van de bewoners (gast sprekers),die letterlijk hun stem en verhaal laten horen via de audiofoon. Indrukwekkend allemaal.

Een rijke geschiedenis die de beide landen delen. Wij kennen eigenlijk maar weinig van Suriname en de geschiedenis ervan. De tijd vliegt voorbij en maakt hongerig. Natuurlijk willen we om alvast in vakantie stemming te komen, ook Surinaams gaan eten. De keuze is ruim en we kiezen voor de Saoto soep bij de Albert Cuypmarkt en vervolgens later op de dag eten wij Roti-kip met kouseband bij Lalla Rookh bij de Dappermarkt. Ik kan je vertellen het eten was super. Dat beloofd nog wat voor onze komende vakantie.

Al deze indrukken hebben ons ertoe gebracht om ons meer te gaan verdiepen in het Surinaamse leven. Via internet is er veel te vinden maar wat is nou spannender dan het zelf op te zoeken. Velen zijn er ons al voorgegaan zo is te lezen via travel-blogs van studenten. Maar die komen vaak niet verder dan hun stagé plek, het strand en het uitgaansleven.
Wij willen graag het echte leven zien, opzoeken en beleven. Bovendien is dit jaar 45 jaar onafhankelijk Suriname. Met verkiezingen in mei, die op stapel staan, veel belangstelling dus ook hiervoor in de media. Hoe mooi zou het zijn om een combinatie van deze reis te maken. Het verleden, de geschiedenis; het huidige leven en de toekomst.

Wat deze reis voor ons ook bijzonder en uniek maakt, is dat wij Suriname gaan ontdekken samen met onze jeugdvrienden. Gobind en Sharida laten ons “hun” SU zien en beleven, zowel op cultureel- als ook op culinair gebied.

De tickets zijn al geregeld, we vliegen met KLM vanaf Amsterdam naar Paramaribo. Vliegduur zal ongeveer 10,5 uur zijn. In onze vakantie periode, mei 2020, is er een tijdsverschil van 4 uur eerder in Suriname t.o.v. Nederland. Wat staat ons nog verder te wachten? Hebben we een visa nodig? Hoe zit het met de vaccinaties? Een aantal vaccinaties hebben we al gehad van onze andere reizen maar is dat voldoende? Dit gaan we navragen en regelen via de apotheek. Ook natuurlijk even de valuta bekijken en de wisselkoers van de Surinaamse Dollar.

Wat willen we gaan zien en waar kunnen we het beste overnachten als we ook de binnenlanden in willen. Nog belangrijker hoe komen we daar dan weer. Plannen en organiseren, dat wordt een to-do-lijst maken voor de komende tijd.

Heb jij de binnenlanden van Suriname al ontdekt en wil jij ons volgen op deze reis, heb je tips of juist do’s and don’ts
Met deze blog nemen wij je mee op onze reis door boeiend Suriname. Kijk je mee over onze schouder?

Let’s go

  Lalla Rookh    

Marcel Meenink

Welkom op mijn blogpagina,ik ben Marcel. We kennen elkaar nog niet zo goed. Onze eerste kennismaking heeft weg van een blind date tussen mensen die elkaar nog niet eerder hebben gezien. Ik laat je graag kennis maken met mijn leven, reizen, zoektocht naar culturen, gewoontes en gebruiken, al het mooie en soms nog niet ontdekte in andere landen. Onze volgende reis naar bekend en onbekend Suriname maak ik met Annemarie. Met mijn blog wil ik de voorbereidingen, de reis en de ervaring graag met jullie delen. Ga je met me mee??

3 Reacties
 • Ingrid ten Dam

  19 februari 2020 bij 18:44

  Leuk stuk Marcel. Ik ga jou en Annemarie zeker volgen op jullie mooie reis naar Suriname.

 • Karin Reijken

  20 februari 2020 bij 10:10

  Wat ontzettend leuk om te lezen ! ik ben nieuwsgierig naar de volgende post !

 • Annie Zenderink

  20 februari 2020 bij 14:22

  Lieve vrienden ik ga jullie zeker volgen.
  Het zal vast een prachtige reis worden.

Plaats een Reactie

X