2023 is going to be sweet!

Het einde van het jaar nadert en dan staan we altijd even stil. Ik kijk terug op een van de mooiste jaren van mijn leven tot nu toe. Mooi omdat ik veel heb geleerd en gedaan. Het was zwaarder dan ik had verwacht, maar bijna alles wat ik dit jaar heb gedaan heeft me veel voldoening gegeven. Ik was vormgever, klusjesman, promotor, sporter, en bezorger van de magazine en iets wat ik nooit had verwacht, een bakker van de lekkerste maïzena- en kokoskoekjes. Naast dit alles was het belangrijkste dat ik de persoonlijke chauffeur van mijn moeder was. Vanwege haar gezondheid is ze dit jaar vaak in het ziekenhuis opgenomen geweest. Tijdens de ritjes naar het ziekenhuis in Leiden hebben we ook veel gesproken over ons project in Zeewolde. Mijn moeder en ik hebben dit samen gedaan, dat zul je ook wel merken als je het pand ziet.

Verwachting 2022

Ik had eigenlijk verwacht dat dit jaar iets anders zou verlopen, maar in realiteit lopen dingen nou eenmaal anders dan gepland. Ik leerde flexibiliteit.  In augustus 2021 zette ik mijn handtekening onder een koopcontract voor een casco bedrijfspand in Zeewolde. Casco betekent ook helemaal kaal, geen vloer, geen elektra, geen wc, wanden, plafond etc. In februari 2022 begonnen we dan eindelijk met de verbouwing. Eigenlijk had ik verwacht dat de verbouwing sneller zou gaan.  Achteraf gezien is het best logisch dat het op dit tempo gaat. Je moet het plan bedenken, de financiën regelen (want zo’n verbouwing kost altijd meer dan je hebt begroot), de juiste mensen vinden, het dan realiseren en doorzetten. Doorzetten doe je wel, want het is je eigen bedrijfspand.

 

De les van het jaar

Cliché, maar de les van het jaar voor mij is dat je een doel moet hebben waar je naartoe kunt werken en geduld moet hebben. Daarna moet je een plan hebben, maar ook een plan B. Want niet alles gaat zonder slag of stoot. Focus op je doel, maar blijf gezond eten, sporten en vind een goede balans in alles wat je doet. Ondernemen betekent ook dat je sommige dingen niet kunt doen. Leuke dingen doen lukt in deze fase niet altijd.

Wat brengt het nieuwe jaar mij

Dit jaar heb ik het heel lang voor me kunnen houden wat we gaan doen in het pand in Zeewolde. Naast dat er onder andere het kantoor van Dreamz World daar wordt gevestigd en een kookstudio en fotostudio gaan we er ook koekjes bakken op de begane grond. De mensen die dicht bij mij staan, weten al wat ik aan het doen ben, maar nu kan ik het van de daken schreeuwen. Ik ben nu de trotse eigenaar van Bakkerij Suriba!  De 71-jarige eigenaar van Suriba, George Tjon van wie ik het overneem, stopt 31 december 2022. Op 5 november jl. hebben we samen het overnamecontract ondertekend. Wat een mijlpaal in mijn leven! Nu zit ik in een leerproces bij George. Ik ga zijn geniale recept van de lekkerste Surinaamse maïzena- en kokoskoekjes voortzetten. Vanaf volgend jaar kan je de koekjes bestellen op Suriba.nl of bel je mij (Amar) op 06 24 64 72 03.

Ik hou van lekker eten, ik hou heel veel van koekjes en ik ben ervan overtuigd dat iedereen die deze koekjes heeft geproefd, geen andere meer wil. George heeft zijn koekjes geperfectioneerd tot het lekkerste Surinaamse maïzena koekje. Het zou zonde zijn als dit recept verloren zou gaan. Ik ga ervoor om Suriba en dan bedoel ik George trots te maken. Zijn legacy moet worden voortgezet!

In 2023 ga ik het realiseren!

Ik wens jullie hele mooie feestdagen toe en ik hoop dat iedereen mooie vooruitzichten en kansen ziet in 2023. Go for it!

George, ik ga mijn uiterste best doen! DANK je dat ik je lekkerste recepten mag voortzetten.

Amar Ramkalup



X