April doet wat ‘ie wil…

(door Deng Boy)

Wat gaat de tijd hard zeg! Het is gewoon alweer APRIL. We zitten alweer middenin 2017 joh! Het lijkt nog zo kort geleden dat we elkaar ‘gelukkig nieuwjaar’ toewensten. En dan is het nu alweer bijna tijd om te denken aan de zomervakantie die komen gaat. Hoe meer de zon tevoorschijn komt, hoe meer het gaat kriebelen om aan leuke dingen te denken. Buiten activiteiten die gaan komen en activiteiten die je zelf gaat ondernemen. De zon doet veel met een mens hoor!

April is ook weer de maand dat alle vrije dagen beginnen. Pasen komt eraan! De Paashaas gaat weer huppelen. We gaan weer gezellige dingen doen met onze dierbaren. Eitjes verstoppen. Niet te moeilijk, want ze moeten wel gevonden worden. Anders vind je ze volgend jaar terug, compleet onder het stof en misschien wel half opgegeten door de muizen. Die ze blijkbaar wel hebben kunnen vinden. Wel altijd gezellig hoor, Pasen. Paasmarktje hier, paasfeestje daar. Veel te doen, veel gezelligheid. Houden wij wel van. Sommige s=Surinamers maken met Pasen ook altijd wat lekkers te eten toch. Een Pom, of een pastei ofzo. Dan is het altijd dubbel feest! Want de eitjes in een pastei zijn altijd makkelijk te vinden gelukkig.

Waar we nog wel aan moeten wennen is het feit dat Koningsdag nu op 27 april valt. We waren zo gewend aan die 30ste april. Eind van de maand, laatste dag… beter te onthouden. Is een beetje vreemd nog om deze dag niet meer op die dag te hebben. Het is nu al een paar jaar zo maar het voelt nog steeds een beetje vreemd. Of zijn wij de enigen die er zo over denken? Het is wel altijd een gezellige happening. Misschien doen ze er dit jaar nog een schepje bovenop want onze Koning heeft een afspraak met Abraham. Wij Surinamers zeggen dat dat hij een ‘GETAL’ wordt. Want hij wordt 50! Vroeger klonk het nog heel oud, maar nu we zelf rond die leeftijd zijn, weten we dat hij nog piepjong is. In ieder geval, waar je ook naartoe gaat, het is feest!

Mensen verkopen allerlei dingen en doen van alles om wat bij te verdienen. Je kan het zo gek niet bedenken of er is wel iemand die het doet. Want op deze dag is bijna alles geoorloofd. Wat voor de ene rommel is, is voor de ander weer een goeie aankoop waar hij of zij nog veel plezier aan hoopt te hebben. En zo niet, dan wordt diezelfde rommel het jaar daarop weer aangeboden aan iemand anders voor wie het geen rommel is. Zo doet de gemeenschap ook aan het recyclen. En als niemand je rommel koopt, omdat het écht rommel is, dan laat je het gewoon achter voor de opruimdienst. Want je gaat je eigen rommel uiteraard niet weer meenemen naar je huis, waar het al overbodig was.

Wat wij ook altijd lekker vinden op deze dag is om overal wat lekkers te kopen, want het ruikt overal zo lekker als ze aan het bakken zijn ofzo. Eigenlijk heel slecht, dat weten we, maar we doen het toch… En dan hopen we dat we niet ziek worden. Tot nu toe is het altijd goed gegaan (denk ik). Dus ook dit jaar kijken we weer uit naar een gezellige Koningsdag. We hopen dat we gevrijwaard blijven van drama zoals we in landen om ons heen zien bij gelegenheden waar veel mensen samenkomen. Dat gaat hier bij ons niet gebeuren… toch? Anders komen wij niet hoor!

 X