Blessed and highly favored

‘Marnin, how you?’ is de manier waarop wij grappende wijs in onze familie-appgroep met elkaar checken hoe het gaat. Ik ben opgegroeid in Nickerie (Suriname) en dus wil je een Guyanees accent toevoegen aan die zin. ‘Hoe gaat het met jou?’ is een dagelijkse vraag voor velen van ons, of we deze nu zelf stellen of dat het aan ons gesteld wordt. Het is voornamelijk een beleefdheidsvraag. En de antwoorden zijn vaak al even beleefd: ‘goed’, ‘druk’, ‘lekker bezig’. Zelden is het antwoord ‘slecht’ of ‘minder’. We letten ook op aan wie we echt antwoord geven op die vraag; wanneer het een beleefdheidsvorm betreft of wanneer iemand echt wil weten hoe het met je gaat.

Ik heb niet veel nagedacht over deze vraag, die zo een groot onderdeel is van ons menselijk leven, totdat, vanwege het verliezen van dierbaren en moeilijke situaties in het leven, je ineens niet weet hoe je iemand moet vragen hoe het met ze gaat, wetende dat ze het moeilijk hebben. En als jij in die schoenen staat, weet je zelf misschien ook niet hoe je moet antwoorden. Soms wil je geen emotionele uitleg geven of hoeven uitleggen dat het even niet gaat. Het zette mij aan het denken of er een andere manier was om antwoord te geven op deze vraag.

Een prachtig alternatief kwam van een van mijn favoriete spreeksters. Zij beantwoordde de vraag: ‘How are you?’ met  ‘I am blessed and highly favored’ (gezegend en zeer begunstigd). Het antwoord is niet alleen prachtig, maar ze doet ook iets anders. Het is een antwoord gebaseerd op wie ze is, hoe ze zichzelf ziet en het is niet een antwoord in reactie op hoe zij haar omstandigheden ervaart of wat ze doet.

Dus zelfs op een slechte dag, verandert er niets aan het feit dat je ‘blessed and highly favored’ bent, als je echt gelooft dat je dat bent. Wat geloven wij over onszelf? Hoe denken wij over onszelf? Een bekende wijsheid zegt: “Zoals een mens denkt, zo is hij.”

Pijn, verdriet, moeite maken onderdeel uit van het leven, net als blijdschap, vrede en liefde. Als wij geloven dat we ‘blessed and highly favored’ zijn, dan verandert dat onze blik op de wereld en beïnvloedt het hoe we omgaan met het leven en diens bitterzoete uitdagingen.

Stay blessed and highly favored.

Tasiana Ramdin
Meer weten? Check de podcast ‘Tasiana Talks’ op Facebook, YouTube en www.tasianaramdin.com
Vragen? Email naar info@tasianaramdin.com

 

 X