Dubbel D

(door Jeffrey Spalburg)

Hèhè. Hij is er weer. Dat grote gele ding aan de hemel. Dat heeft lang geduurd. Ben bijna weer vergeten hoe je eruit zag. Was ook wel een beetje klaar met elke dag extra vitamines slikken. Naast alle Echinaforce en andere ‘hoe-kom-ik-gezond-de-winter-door-pillen’ slikte ik dagelijks meer dan iemand op een gemiddeld dancefeest. Dat is nu voorbij want ik loop gewoon weer in de zon. Een veel betere manier om aan mijn extra dosis vitamine D te komen.

Wij bruine mensen hebben nu eenmaal extra vitamine D nodig. Tenminste als we hier zijn. Want hier schijnt de zon niet zoals daar, waar we oorspronkelijk vandaan komen. Heeft te maken met onze huid. Iets met melanine. Dat is een stof in ons pigment die ervoor zorgt dat onze huid veel langzamer vitamine D opneemt als de zon niet schijnt. Zijn we toch weer langzamer. Witte mensen hebben daar geen last van. Regelrechte discriminatie! Zij hebben wel weer meer last door het gebrek aan diezelfde melanine waardoor ze sneller verbranden dan ons. Gelukkig, dat houdt de boel weer in balans.

Vitamine D is nodig. Het is goed voor sterke botten, sterke spieren en veel energie. Voelde je je de afgelopen winter dus zo lusteloos en moe dat je niet meer op je eigen botten kon staan, dan had je waarschijnlijk een tekort. Dan wordt het vis eten of bijslikken. Tip voor de players onder ons; je kan veel zeggen over geur, maar een naar vis ruikende vrouw met dubbel D is in ieder geval gezond. Bijkomend voordeel; ze heeft ook nog genoeg energie om met jou de nacht door te brengen. Als je mazzel hebt tenminste.

Sowieso een tip; als je je niet lekker voelt, let eens op wat je binnenkrijgt. Je kan ook niet verwachten dat je na een hele week junkfood met cola lekker in je vel zit en denkt een marathon te lopen. Zo ook met de vitamientjes. Let dus op wat je eet. En ook hier weer; iets wat niet lekker ruikt kan toch nog gezond zijn.

Dus bye bye pillen en hello zon. Blij dat je er weer bent. Ik zet mezelf weer eens lekker in het zonnetje dit voorjaarX