Guillermo Babel: Baba Yaga

Dreamz World is weer een schrijver rijker: Guillermo Babel (35), de meeste mensen kennen hem met de naam Baba Yaga. Vanaf deze maand gaat Baba onze trouwe lezers elke maand verblijden, verrassen en inspireren met zijn column. Maar wie kan beter vertellen wie hij is en wat hij gaat doen, dan Baba Yaga zelf?

Vlogger, acteur en caberatier Baba Yaga kwam op 10-jarige leeftijd vanuit Suriname naar Nederland. Hij is vader van drie zonen en woont samen met zijn vriendin in Amsterdam. Zijn doel is om mensen te herinneren en kennis te laten maken met Surinaamse traditionele normen en waarden en dat niet alleen, hij wil deze ook graag weer terugbrengen in de Surinaamse gemeenschap.

‘De naam Baba Yaga is afkomstig uit de Amerikaanse actiefilm ‘John Wick’ waarin Keanu Reeves de titelrol vertolkt. Keanu verandert van John Wick in Baba Yaga wanneer hij wordt ingehuurd om mensen te vermoorden en hij wordt dan genadeloze boeman. De naam Baba Yaga past bij mij, omdat ik ook een Boeman ben.  Wanneer mensen rare dingen doen dan word ik de boeman en vertel ik de waarheid. Mensen zijn bang om aangesproken te worden door mij. Als man kan je bijvoorbeeld geen skinny jeans aan, als ik een man met een skinny jeans zie, dan spreek ik hem erop aan. Veel mensen willen de waarheid niet weten, ze willen gewoon een vieze leugen, maar niet de waarheid en ik wijs ze juist op de waarheid’!

‘De inspiratie voor mijn vlogs haal ik uit momentopnames in het dagelijkse leven. Wanneer ik 3 keer zie dat mensen dezelfde fout begaan, maak ik er een filmpje van en kom je online. Een van mijn belangrijkste boodschappen die ik ook aan ieder duidelijk wil maken, is dat de zorg van onze kinderen in onze eigen handen ligt. Een kind heeft geen eigen wil, dat moeten we terughalen. En als je iets wilt dan moet je het zelf kunnen permiteren. Je kan niet iets willen dat uit je moeders zak moet komen. Ik ben nu ruim tien maanden actief bezig om mijn boodschappen over te brengen en het komt naar mijn weten aardig aan, mensen kunnen zich identificeren in mijn opvattingen. Voor mijn gevoel zit ik nu op 40%’.

‘Momenteel ben ik bezig met opnames van een serie en een film. Verder ben ik bezig met 2 stand up shows. Ik vind dat je alles kan worden wat je wilt, als je het maar echt wilt’.

‘Mijn grote voorbeelden zijn mijn vader en mijn moeder. Volgens mijn moeder kan je door hard werken ver komen en mijn vader zei altijd: ‘Je kan zoveel geld hebben maar zonder je naasten ben je niet gelukkig’. Beide gedachten combineer ik met de normen en waarden van Suriname en toon ik aan mijn volgers’.

‘Een goed voorbeeld van Surinaamse normen en waarden is dat een kind, een kind moet blijven, een kind mag niet komen praten tussen volwassenen.  Zulke dingen gaan er bij mij niet in. De rol van een kind verandert. Ik lust het niet, is sopropo bitter? Mijn kinderen eten alles. Ik eet zelf geen vlees, dus mijn kinderen krijgen ook geen vlees wanneer ze bij mij zijn. Ik bepaal wat we eten, bij mij  bestaat geen pizzadag of patatdag’!

‘In mijn vrije tijd kijk ik graag naar Discovery Channel, breng ik graag tijd met mijn familie en kinderen door en kook ik graag voor vrienden en familie. Ik wil graag het traditionele eten van Suriname terugbrengen. En dan heb ik het over de basis, dus zonder alle ketjap en Ajinomoto. Mijn oma kookt zonder die dingen, maar met het gemak dat we hier in Nederland kennen, verpesten we de traditionele Surinaamse keuken. Ik probeer de traditionele Surinaamse keuken terug te brengen. Mijn favoriete gerecht is kerrie krab, ik kan het ook heel goed klaarmaken, vroeger maakte ik het elke zaterdag. En ik kijk graag naar Discovery Channel, op deze manier kan ik plekken van de wereld zien waar mensen nooit komen, ik vind het interessant om deze plekken te zien. Witte mensen vinden dat ze altijd plaatsen ontdekken, maar er zijn altijd al mensen die er al zijn en die ze het laten zien, dus je hebt niks ontdekt, je bent gewoon meegelopen! Ik kijk hoe ze liegen en hoe mooi onze Amazone is en hoe natuurlijk Afrika nog steeds is en dat vind ik mooi, dat brengt je terug naar jezelf’.

‘Een van mijn dromen is om in Suriname een weeshuis met diverse faciliteiten op te zetten in combinatie met een school waar kinderen gratis naartoe kunnen. Dat bestaat helaas nog niet in Suriname. Het lijkt erop dat deze kinderen op dit moment aan hun lot overgelaten worden. Dat is wat ik tot nu toe heb gezien. Ze vragen teveel subsidies aan en er is altijd iets wat ze net niet halen. Ik wil samenwerken met verschillende mensen in Nederland en Suriname om mijn droom te verwezenlijken’.

Naast zijn maandelijkse column in Dreamz World kunnen we de komende tijd zoals gewoonlijk verschillende vlogs verwachten, een nieuwe serie, een film, een internetshow waarin verschillende rappers en bn’ers bij Baba op bezoek komen en een kookprogramma.

Lees Baba Yaga vanaf deze maand met zijn maandelijkse column in Dreamz World en volg hem via Youtube en Facebook: Baba Tori Mang Yaga, Instagram: babayagatori en website: http://babayagatori.nl/X