Lobi Dey!

Geen Brasa Dey, geen Owru Yari Dey, maar Lobi Dey! 14 februari is het weer zo ver. Durft Sanjay de bloedmooie, vrijgezellige Roshni van de lokale Roti-shop een rode roos te geven? Neemt Churandy zijn vrouw Lounella nu eindelijk eens een keer mee naar de stad voor die exclusieve, romantische avondwandeling? Schenkt single Theo weer eens een biertje voor zichzelf in als hij vanachter zijn woonkamerraam voor de zoveelste keer een verliefd stelletje voorbij ziet lopen?

Lobi Dey, in de volksmond ook wel Valentijnsdag genoemd, is een dag waarop lobi centraal staat. Bij alle hiervoor gestelde vragen komt lobi om de hoek kijken. Ja, zelfs bij single Theo! Hoe het ook zij, het is een dag vol lobi. Alleen hoor je steeds vaker dat Lobi Dey “commerciële onzin” is of dat het in het geval van een stel “elke dag” Lobi Dey moet zijn en men daarom dus niets aan Lobi Dey doet.

Zelf ben ik van mening dat Lobi Dey geen commerciële onzin is en er ook niet toe leidt dat, in het geval van een stel, de geliefden op de andere 364 dagen van het jaar niet van elkaar houden of dat er op die dagen geen lobi tussen hen is. Lobi Dey is de dag waarop de ene geliefde de keuze maakt om iets extra’s voor de andere geliefde te doen of, in het geval van een heimelijke crush, de lobi voor die crush wordt geuit. Er dus voor kiezen om diegene in het zonnetje te zetten. Precies zoals de meesten van ons doen met onze moeder op Moederdag en onze vader op Vaderdag. Een keuze aldus die kan leiden tot een gebaar uit duizenden waarbij er duizenden gebaren zijn om die lobi tot uitdrukking te brengen!

Sanjay, geef Roshni dus niet alleen een rode roos, maar vraag ook meteen: “Yu wani dringi wan sani?” Churandy, neem Lounella dus mee naar de stad voor die exclusieve, romantische avondwandeling waarbij je de avond afsluit in een exotisch Wellness resort en zij uitroept: “Mi lobi dati!” En Theo? Voor alle Theo’s (en Thea’s) onder ons: leer te genieten van een verliefd stelletje op Lobi Dey. Het is namelijk niet erg om (op Lobi Dey) single te zijn. Kijk ook eens naar jezelf en zeg dan: “Mi lobi yu.”

Alleen maar lobi!

Viresh RamdinX