Maisha Emily Neus – Activiste in Suriname

Maisha is een gedreven, sterke Surinaamse vrouw met enorm veel liefde voor haar land.
Enige tijd geleden werd ze de economische situatie van Suriname beu en begon ze een protestactie. Inmiddels heeft ze duizenden mensen achter zich en strijd ze voor een beter Suriname.

“Tijdens de kerstperiode in 2016 bezocht ik met een vriendin de kinderen in een tehuis. Deze kinderen hebben niks en dus bezorgden we hen een fijne dag. Wat mij opviel: 80 kleintjes, 2 leidsters. De kinderen krijgen het nog zwaarder, terwijl m.i. een kleine politieke groep die zich schandalig verrijkt.

Ik was het zat.
Op een avond was ik het meer dan zat: mijn vrienden worden één voor één ontslagen en andere jonge potentiele opbouwers van het land die na hun studie zijn teruggekomen, zoals ik, vertrekken weer naar Nederland. Financieel redden ze het niet meer in Suriname. Met de lage lonen zien ze geen toekomst. Je overleeft, maar kan niets opbouwen. Binnen ruim een jaar is de wisselkoers tegen de US dollar dusdanig verhoogd dat alles 2x zo duur is geworden. Als je eerst SRD. 3500 verdiende was dat USD. 1000, nu is dat bedrag nog maar USD. 500 waard.

Uiteraard wilde ik het niet laten bij het zat zijn. Er moest actie ondernomen worden!
Op 29 maart plaatste ik een FB-post met de oproep om niet alleen te klagen, maar ook de straat op te gaan en te protesteren. Mijn leus was: ‘Verandering begint bij één’. Op 3 april organiseerde ik de eerste demonstratie op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo. Er kwamen rond de 1000 mensen. Inmiddels heb ik 13.000 volgers.

Strijd boven dreiging

In het begin werd ik met de dood bedreigd. Het klinkt beangstigend, maar ik was erop voorbereid. Ook heb ik niet stil gezeten. Onder aandacht van de pers deed ik aangifte bij de politie. Jammer genoeg heb ik nog geen reactie ontvangen en ik vrees dat het in de doofpot verdwenen is.

Daarnaast vind ik het moeilijk dat er binnen onze beweging soms verdeeldheid heerst. We hebben immers te maken met mensen. Hierdoor hebben we te maken met diverse meningen en is het soms lastig een middenweg te vinden. Maar we blijven ons best doen om ons doel te bereiken: het wanbeleid – van welke regering dan ook – te stoppen.

Daarbij komt ook nog de verharde houding van de overheid t.o.v. de demonstranten. Dit doen ze om ons af te schrikken. Vier mannen werden hardhandig door de ME opgepakt. We zien dat ook gebeuren in Venezuela bijvoorbeeld. Maar we deinzen niet terug. We vechten voor een juiste strijd.

Verandering begint bij jezelf

Mijn ervaringen tot nu toe hebben mij geleerd dat je een actie alleen kan starten: verandering begint echt bij jezelf. Ook vind ik dat je niet bang moet zijn je mond open te doen en proberen je doel zo goed mogelijk te verwoorden. Verandering moet je bewerkstelligen door zowel op sociale media als in levende lijve in actie te komen. In zo’n strijd val je op, omdat je jong en vrouw bent. En je vuist omhoog steekt. Gebruik die kracht!

Onduidelijke toekomst

Vanwege mijn Nederlandse nationaliteit werd er gezegd dat ik Suriname uitgezet zou worden, omdat ik een gevaar vorm voor de staat. Maar de beweging die ik bewerkstelligd heb is niet meer te stoppen. We hebben een protestmars van 10.000 mensen georganiseerd! Ik houd enorm veel van mijn land en dus ben ik bezig met de aanvraag van de Surinaamse nationaliteit. De president moet daarvoor tekenen. Hij kan dat weigeren.

Ik denk dat mijn landgenoten hebben gezien hoeveel ik van mijn land houd. Ik hoop dan ook dat er een nieuwe wind zal waaien in Suriname. Een wind tegen corruptie en wanbeleid, niet gestoeld op etnische achtergrond, maar op ideologische: een beter Suriname voor iedereen. De toekomst zal het uitwijzen.

Disclaimer: JIYA plaatst de verhalen van vrouwen met een passie en dienen als inspiratie voor anderen. Politieke uitingen en meningen van deze vrouwen zijn niet per definitie van JIYA. De stichting heeft een neutrale positie. www.stichtingjiya.nl



X