Mo El Khamssi: van verlegen jongen tot succesvol artiest

Begin februari dit jaar waren we met het Dreamz World team naar de Dubbel Comedy Show van Mo & Raoel. We kenden het duo niet en waren erg benieuwd of ze ons zouden kunnen laten lachen. We hebben het geweten en lagen constant in een deuk van alle grappen die tijdens de show de revue passeerden. Enige tijd geleden spraken we Raoel Fatehmahomed en nu zijn we in gesprek gegaan met zijn wederhelft, Mo El Khamssi, uit de Dubbel Comedy Show van Mo & Raoel. Mo is winnaar van het Rotterdams Open Podium 2011, finalist Comedy Slam 2012, stond in het voorprogramma Aries Spears 2013 en Broederliefde 2016, is vaste comedian bij Comedy Lounge, tourt met zijn avondvullende comedy Show Excusez MO en is eigenaar van ComedyMO Events.

Soenita Soebedar

Door te zijn wie hij is, positief in het leven te staan, hard werken en toewijding laat de 36-jarige gezellige Mo El Khamsi vele mensen lachen. ‘Ik heb veel interesse in het gedrag en eigenschappen van mensen en wat de oorzaken daarvan zijn. Van daaruit maak ik comedy. Daarnaast ben ik een echte people person. Ik hecht veel waarde aan materiaal schrijven dat heel dicht bij mij staat. Ik probeer altijd zo echt mogelijk over te komen bij mensen, op het podium maar ook daar buiten. Mensen waarderen het als je eerlijk bent. Uiteraard ben ik gekomen waar ik nu ben door toewijding en hard werken. Denk hierbij aan simpele dingen zoals je houden aan afspraken, op tijd zijn en leveren wat de boeker en het publiek van je verwacht’ zegt Mo.

​Entertainment was voor Mo niet een kwestie van willen, maar kwestie van mensen die om hem heen zeiden dat hij talent had voor entertainen en hij makkelijk mensen aan het lachen krijgt. ‘Ik was een verlegen en teruggetrokken jongen en al helemaal als ik voor een publiek moest staan. Voor de klas staan om presentatie te geven vond ik erg verschrikkelijk. Maar op verjaardagfeestjes was ik altijd de sfeermaker. Ik werd altijd gevraagd om te komen. Op deze manier kwam ik via via terecht bij verjaardagfeestjes van mensen die ik niet eens kende. Op zo een avond was ik weer de grappenmaker aan het uithangen en iedereen lag in een deuk waarop iemand spontaan zei: “Mo je bent echt leuk en grappig, waarom ga je geen comedy doen, dat is echt iets voor jou”. Zo startte ik mijn onderzoek op Youtube om erachter te komen wat comedy is en wat het behelst. Toen ik wat filmpjes bekeek op Youtube, dacht ik letterlijk: “Dit kan ik 10 keer beter doen”. En zo ben ik theaters en boekers gaan benaderen om te mogen optreden. Het eerste optreden was zenuwslopend, omdat dit geen verjaardagsfeestje was, maar uiteindelijk had ik me niet druk hoeven te maken want al bij mijn opkomst moesten mensen lachen om mij. Ik hoefde dus weinig moeite te doen voor een lach’ vertelt Mo.

Mo’s grootste inspiratiebron en voorbeelden zijn zijn moeder en zoontje van vier jaar. ‘Mijn moeder omdat zij haar leven heeft toegewijd aan het opvoeden van mijn broertje, zusjes en mij. We waren in 1990 naar Nederland gekomen. Het ging toentertijd niet zo goed tussen mijn ouders. In 1993 waren ze gescheiden en zo heeft mijn moeder ons in haar eentje zonder baan en geld groot gebracht. Daar heb ik heel veel bewondering en respect voor. En mijn zoontje is ook een voorbeeld voor mij omdat ik mezelf zie in hem. Ik ben zelf opgegroeid zonder vader, eigenlijk zonder regisseur in het leven. Ik wil er alles aan doen om de vader te zijn voor mijn kind die ik zelf nooit heb gehad. Ik wil een goede voorbeeld zijn voor hem’ aldus Mo.

​In zijn vrije tijd kijkt Mo graag naar films, leest hij af toe een boek en doet hij aan fitnessen. Verder houdt hij erg van slapen, vooral als het een diepe slaap is en je kan hem dan ook alleen maar wakker maken om te vertellen dat hij langer door mag slapen, zegt hij lachend!

​Momenteel is Mo in samenwerking met Villa Thalia bezig met het voorbereiden van een Comedy Wedstrijd waarin 24 comedians gaan strijden om een geldprijs van 1000 euro. De finale wordt gehouden in Club Villa Thalia. De voorrondes vinden plaats naast Villa Thalia in George Cocktail bar op elke zaterdag in september 2018. ‘Ik heb de eer om alle shows te hosten, de comedians te regelen en mee te helpen met organisatorische taken zoals promoten, sketches opnemen, flyer etc.’ aldus Mo. Daarnaast geeft Mo comedy workshops aan jongeren en kinderen. En is hij veel aan het repeteren voor zijn dubbel comedy show met Raoel Fatehmahomed.

Mo vertelt dat hij ​Raoel heeft ontmoet in het Laaktheater in Den Haag. ‘We hadden vrij snel een klik. Zijn stijl en materiaal kwamen redelijk overeen. We hebben ook hetzelfde publiek dat voornamelijk bestaat uit Surinamers en Hindoestanen, maar ook jong, oud en andere culturen. Het was dan ook een logische stap om samen te gaan werken als comedy buddy’s. En aangezien we populair werden, was het slim om onze krachten te bundelen en zo te zorgen voor uitverkochte zalen. Het ​publiek is heel erg positief over ons. Na de show worden we bestormd voor foto’s en complimentjes. We hebben samen 1 uitverkochte avondvullende show gedaan. En op zaterdag 15 september gaan we deze show nog en keer doen in Theater Zuidplein in Rotterdam. Maar shows samen in een line up met andere comedians hebben we wel heel veel gedaan. En dat is meer dan op 1 hand te tellen. Naast onze show helpen we elkaar aan nieuwe grappen maken, grappen testen en we helpen elkaar met comedy opdrachten. Samen kun je meer bereiken’ zegt Mo.

​​‘De ingrediënten van onze dubbel comedy show zijn gezelligheid, dansen, lachen en plezier maken. Ik weet dat Surinamers en Hindoestanen bekend staan hierom, daarnaast kennen wij deze doelgroep en hebben we snelle grappige verhalen over hun belevingswereld. Het gaat over familiezaken, kinderen, de strenge maar wel rechtvaardige opvoeding van vroeger, de Marokkaanse vs Hindoestaanse dansjes etc. kortom een show met veel herkenbare situaties waarin het publiek en wij zelf dagelijks in verkeren’, vertelt Mo enthousiast.

​Afsluitend wil Mo een oproep aan alle Dreamz World lezers doen: ‘kom naar de Dubbelshow van Raoel en mij op zaterdag 15 september in Theater Zuidplein in Rotterdam! Dit is natuurlijk een grapje, zegt hij lachend!

​‘Mijn boodschap aan iedereen is, ontdek je talent en ontwikkel deze. Om je talent te ontwikkelen is plezier van essentiële waarde. Immers als je iets leuk vindt om te doen dan is de kans groot dat je er ook heel goed in wordt. Wees bescheiden en aardig voor iedereen. Zorg goed voor je familie en kinderen. Wees open en oprecht naar jezelf maar ook naar de mensen toe. En als laatste heb respect voor iedereen en behandel mensen en dieren zoals jij behandeld wilt worden’ aldus Mo.X