Nieuwe omstandigheden

“Voorzitter! Mag ik een brasa?” Een normale vraag in een normaal jaar en nu even niet…
Terwijl ik dit opschrijf, zitten wij nog steeds in de lockdown en merk ik dat steeds meer mensen moeite hebben met de moed erin houden.

Vorig jaar maart werden wij hard geconfronteerd met Corona en met het wegvallen van zoveel wat het leven fijn maakt. Niet meer met veel mensen bij elkaar komen, geen omhelzingen meer, veel restricties en weinig zekerheid. Dat kan angstig maken en ik denk dat wij met elkaar moeten blijven praten over manieren om de moed erin te houden.

Het nieuwe jaar komt op gang en de goede wensen worden uitgewisseld en wat als wij elkaar bemoedigen in dat wat wel kan. Elkaar bellen, elkaar ontmoeten via de zoom, lange wandelingen maken. En eindelijk die stapel boeken lezen in de tijd dat je anders naar een feestje zou gaan. Wij zijn op stevige wijze geconfronteerd met de zekerheid dat alles onzeker is en dat hetgeen wij voor “normaal” hebben aangenomen, helemaal niet zo is. Tijd dus voor het opdoen van nieuwe inzichten en inspiratie om met die nieuwe omstandigheden om te gaan. Ik daag mijzelf en ook jou als lezer uit om met die nieuwe inzichten te komen. Om het verhaal van 2021 te vormen met perspectief.

Wat zit er achter de vraag om een brasa (een liefdevolle omhelzing) te krijgen? Een verlangen naar aandacht, naar elkaar zien, naar contact. Die brasa heb ik niet kunnen geven en wel een luisterend oor en een warme blik. Het is nu even niet anders, het is een nieuwe omstandigheid en mijn voornemen is om die nieuwe omstandigheid te omhelzen. Te leren van deze nieuwigheid waar ik andere strategieën moet inzetten om dichtbij mensen te zijn. Een grote oprechte glimlach helpt. Elkaar juist nu aandacht geven helpt nog meer. Dit jaar wordt het jaar van het omarmen van het nieuwe met het stokoude recept van liefde.

Tanja Jadnanansing
Voorzitter stadsdeel Amsterdam Zuidoost

Heeft u inspiratie om de nieuwe omstandigheid te omarmen?
Mail mij: t.jadnanansing@amsterdam.nlX