Onthulling Mahatma Gandhi beeld in Utrecht

Door: Sharon Wezer

Er is zakelijk al een sterke band tussen India en Utrecht, maar nu wordt ook hun geschiedenis samengebracht met de plaatsing van een beeld van Mahatma Gandhi. Initiatiefnemer is R.D.D. Gurnani, bij velen beter bekend als Dave Gurnani. De positief ingestelde duizendpoot is niet alleen een succesvol zakenman, maar ook zeer betrokken bij communityprojecten voor de Indiase en Hindoestaanse gemeenschap, recentelijk via zijn Stichting India Nederland Suriname (INS).

Gurnani kwam jaren geleden vanuit Maleisië naar Nederland. Hij vestigde zich in Utrecht, maar Utrecht vestigde zich ook in zijn hart. Bijna altijd pronkt het Dom-speldje op de boord van de trotse Utrechtenaar bij culturele evenementen en officiële aangelegenheden. Hij was vastbesloten iets bijzonders te doen voor de stad en besloot een langgekoesterde droom tot waarheid te maken: zijn grootste inspiratiebron Mahatma Gandhi naar zijn geliefde Utrecht halen.

Het project begon zo’n twee jaar geleden toen Gurnani op 2 oktober 2014 de Gandhi loop organiseerde in Utrecht. Daar maakte hij zijn wens voor een standbeeld van Mahatma Gandhi in de stad bekend, waarop de Indiase ambassade en gemeente Utrecht hun steun betuigden. Mahatma Gandhi (1869-1948) was een van de grondleggers van het moderne India en geestelijk vader van het filosofisch principe Satyagraha, ofwel geweldloos protest als vorm van revolutie. Zijn geboortedag, 2 oktober is dan ook door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale dag van geweldloosheid. Gandhi ji, zoals hij liefdevol en respectvol wordt aangeduid, is vele jaren na zijn dood nog altijd een grootheid en een bron van inspiratie voor veel mensen wereldwijd.

Het vervolg ging echter niet zonder slag of stoot, maar Gurnani liet zich niet uit het veld slaan. Dit is deels te danken aan de filosofie van een andere grote inspiratie, die dichter bij hem stond: zijn vader. “Nee betekent geen nee, maar dat je met iets beter terug moet komen”, zo leerde Gurnani van zijn vader. Een tweede belangrijk les: “Je moet niet altijd iets terug willen. Als je afhankelijk bent van externe gratificatie, zoals beloning of complimenten, dan kan het je afleiden van je doelen als het niet snel genoeg komt.” Met deze levenslessen in het achterhoofd zette hij door en dat leidde tot een belangrijk moment: de overhandiging van het akkoord met de toestemming door de wethouder van de Gemeente Utrecht Drs. C.A. Geldof (zie foto). Deze dag was een belangrijk symbolisch moment en een van de belangrijkste persoonlijke momenten van Gurnani.

Op zondag 2 oktober 2016 wordt het bronzen standbeeld van Mahatma Gandhi onthuld in de oude binnenstad van Utrecht. Gurnani koos deze locatie vanwege de historische relevantie. Utrecht staat bekend als mensenrechtenstad. Zo werd in 1713 de Vrede van Utrecht gesloten, waarmee anderhalf jaar aan godsdienstoorlogen en verwoestingen werd beëindigd. Het beeld wordt geplaatst naast het oude paleis van Lodewijk Napoleon Bonaparte, de eerste koning van het Koninkrijk Holland, en op het prominente plein bij de Centrale Bibliotheek. Omringd door boeken vol kennis, komt Mahatma Gandhi, zelf student rechten en filosofie, zeker tot zijn recht.

Het bronzen standbeeld van Mahatma Gandhi weegt 330 kg, is 2 meter hoog en geschonken door ICCR/Indiase Regering via de Indiase ambassade. Het programma wordt geopend met de volksliederen en gevolgd door een cultureel programma. Bij het evenement zijn hoogwaardigheidsbekleders van India en Utrecht aanwezig en het is toegankelijk voor algemeen publiek.

Datum: zondag 2 oktober 2016
Tijdstip: 13:30 – 15:30 uur, Locatie: Witte Vrouwenstraat 7bis, UtrechtX