Op zoek naar een (betrouwbare) handelspartner in Suriname?

Bereid je goed voor

Strategische
De oprichter en mentor van het Ondernemershuis Paramaribo, Mila Bahadoersing, begeleidt samen met haar team en partners Nederlandse bedrijven, die zaken willen doen in Suriname. De vraag hoe een betrouwbare partner te vinden keert regelmatig terug. Zeker in de offshoring waar Suriname  steeds vaker een interessante markt blijkt te zijn met voldoende kansen en mogelijkheden om meer omzetgroei te realiseren. Het opstarten van een eigen bedrijf in een ander land is een mogelijkheid en lijkt een goede optie dat bovendien  zorgt voor risicospreiding, hiervoor heb je (wel) tijd en het nodige geld nodig. Een betrouwbare agent of handelspartner vinden is een goede mogelijkheid, alleen nu nog de juiste vinden! De expertise van het Ondernemershuis Paramaribo slaat een brug in die behoefte. Hierbij wat tips en valkuilen.

Handelspartners
Op verschillende manieren kan men aan een buitenlandse partner komen. Via internationale databases zoals Kompass.com waar je zelf actief op zoek kunt gaan naar een zakelijke partner is dit te realiseren, helaas bestaat deze mogelijkheid nog niet voor Suriname. Een andere manier is om bij de Rijkdienst van Ondernemend Nederland (RvO) een zakenpartnerscan aan te vragen van jouw doelland kosten voor bepaalde landen zijn de kosten 500 euro, vaak ook via de Nederlandse ambassades van betreffend land. Of zelf zoeken op internet, om mogelijke partijen zelf “cold” te benaderen is relatief goedkoop, het gegeven dat er in Suriname ook nederlands wordt gesproken maakt het ook makkelijk. In de praktijk blijkt dat geen eenvoudige klus, een veel gehoorde opmerking is “Ik kreeg NOOIT een reactie op mijn email”  of “na een super leuke kennismaking bleef het stil en kon ik mijn contact niet meer bereiken”.

Het  kost moeite om bij de juiste persoon uit te komen om jouw dienst/product onder de aandacht te brengen. Doeltreffender is het om gebruik te maken van commerciële bedrijven die helpen om aan zakenpartners in het buitenland te komen. Vraag  vooraf een offerte aan, want deze dienst wordt niet kosteloos aangeboden.

Matchmaking
Een andere mogelijkheid om in contact te komen met mogelijke handelspartners is het bezoeken van interessante beurzen, zeker in combinatie met  matchmaking. Jaya Experience organiseert zulke matchmakings tijdens gezamenlijke beurzen deelname  of handelsmissies en biedt tevens ‘business match op maat’ aan bedrijven het gehele jaar door. Want juist in Suriname waar iedereen elkaar lijkt te kennen en iedereen wel ‘iets’ weet van elkaar is het soms verstandig om dit zorgvuldig en discreet te kunnen doen.

Hoe vind je een betrouwbare zakenpartner
Het is lastig in te schatten of een buitenlandse partner betrouwbaar is of niet.  Al doe je  vooraf  onderzoek en ga je na waar het bedrijf is geregistreerd, controle van een trackrecord en het inwinnen van inlichtingen bij de Ambassade, uiteindelijk zegt dit ook niet alles. Vooral bij MKB of eenmanszaken is het belangrijk om je ruim van te voren te verdiepen in de zakencultuur en hoe en door wie zaken worden gedaan in jouw branche of sector. Bereid je vooral goed voor, een betrouwbare zakenpartner vinden is vaak tijdrovend. “Uit eigen ervaring weet ik dat het een half jaar tot een jaar of langer, duurt voordat je echt zaken gaat doen met elkaar” zegt Mila, de oprichter van het Ondernemershuis. Oriëntatie vooraf op de markt is van essentieel belang. Gebruik maken van Social Media zonder direct te vertellen dat je op zoek bent naar een zakenpartner kan uitkomst bieden. Behoud vooral ook je focus!  Door  het delen van jouw expertise of interessante informatie in de juiste groepen kom je in contact met anderen uit jouw branche en doelgroep. Hierdoor bouw je alvast een netwerk op. Dit geldt trouwens ook voor Surinaamse ondernemers, stel vragen en geloof niet alles wat een inkomende partij zegt of beloofd  Kiest je handelspartner op basis van zijn betrouwbaarheid, netwerk en de financiële situatie. Uiteindelijk moet je toch afgaan op het goede gevoel dat je hebt als de sleutel tot succes.

Kortom, Ondernemershuis Paramaribo is zo een commercieel bedrijf die ondernemers helpt bij het vinden van de juiste partner of wegwijs maakt in netwerken in het bedrijfsleven in Suriname. Doordat wij  ruime ondernemers ervaring hebben in Nederland en ook een kantoor gevestigd in Suriname weten wij wat er leeft en kunnen wij gemakkelijk de vertaalslag maken voor beide partijen.

Wil je meer weten over zaken doen met Suriname ?

mail naar info@ondernemershuis.sr  of check de website : www.ondernemershuis.srX