R.I.P.: Bollywood Film Legend Rishi Kapoor

Rishi Kapoor, een van India’s meest geliefde filmacteurs die vooral bekend stond om zijn romantische rollen, is vanochtend overleden. Hij is 67 jaar geworden.

Kapoor is woensdag 29 april in het ziekenhuis opgenomen in Mumbai. “Hij lijdt aan kanker en hij heeft wat ademhalingsproblemen, dus is hij opgenomen in het ziekenhuis”, vertelde zijn broer Randhir Kapoor afgelopen woensdag aan de Indiase media.

Kapoor stierf donderdagochtend, een dag na de dood van een andere Indiase Bollywoodster, Irrfan Khan.

Ziek
Kapoor werd in 2018 voor het eerst gediagnosticeerd met kanker en werd aanvankelijk behandeld in de VS voordat hij eind 2019 terugkeerde naar India. Hij was sindsdien diverse keren in het ziekenhuis opgenomen met verschillende complicaties.

“Hij bleef gemoedelijk en vastbesloten om ten volle te leven gedurende twee jaar behandeling op twee continenten. Familie, vrienden, films en eten bleven zijn focus en iedereen die hem in deze tijd ontmoette, was verbaasd over hoe hij zijn ziekte niet de baas liet” zei zijn familie in een verklaring. “In dit uur van persoonlijk verlies erkennen we ook dat de wereld een zeer moeilijke tijd doormaakt. Er zijn tal van beperkingen rond onze bewegingsvrijheid en samenkomen in het openbaar. We willen al zijn fans en weldoeners en vrienden van de familie verzoeken om de geldende wetten te respecteren.”

Films
Ondanks zijn gezondheidsproblemen, kondigde Kapoor onlangs aan dat hij samen met Deepika Padukone zou spelen in een remake van de Hollywood-hit “The Intern”. De acteur was erg actief op sociale media, maar begin april werd het stil op zijn social media en postte hij niets meer.

Na een cameo in de film “Shree 420” van zijn vader Raj Kapoor uit 1955, debuteerde Kapoor als kindacteur in “Mera Naam Joker” van zijn vader uit 1970. Vaak bijgenaamd Chintoo, verscheen Kapoor vervolgens in zijn eerste film in een romantische hoofdrol voor volwassenen, in 1973’s “Bobby”, ook geregisseerd door zijn vader. Hij debuteerde als regisseur met “Aa Ab Laut Chalen” uit 1999.

Samen met frequente co-ster Amitabh Bachan speelde Rishi Kapoor in verschillende hits, waaronder “Amar Akbar Anthony” en “Coolie”. In de afgelopen jaren is hij overgestapt op het spelen van karakterrollen met aanzienlijk succes, met films als “Agneepath”, “Do Dooni Chaar”, “Mulk” en “Love Aaaj Kal.”

Een van zijn meest recente optredens op het scherm was Bollywood-komedie “102 Not Out” tegenover Bachchan en Netflix-drama “Rajma Chawl.” Kapoor’s laatste optreden was “The Body”, een remake van Oriol Paulo’s Spaanse film uit 2012 met dezelfde naam.

Romance
Indiase filmfans volgden zijn romance met Dimple Kapadia, maar het was zijn co-ster “Rafoo Chakar”, Neetu Singh, waarmee hij uiteindelijk trouwde en bleef tot hij stierf. Hij schitterde in zoveel luchtige komedies, zoals ‘Rafoo Chakar’ met Neetu Singh, ‘Amar Akbar Anthony’ met Amitabh Bachchan, ‘Khel Khel Mein’ en ‘Hum Kisise Kum Nahin’ met Zeenat Aman, allemaal in de jaren zeventig. Zijn films kenmerkten zich door geweldige liedjes en simpele plots.

Kapoor wordt overleefd door zijn zoon Ranbir (een Bollywood-ster op de A-lijst); zijn vrouw Neetu (zelf een voormalig Bollywood A-lister); en zijn dochter Riddhima.

 

Rajen Bansie

 


Zoon Ranbir Kapoor, vrouw Neetu Singh en wijlen Rishi Kapoor



X