Raymann in Lockdown

De Raymannetjes beginnen terwijl ik deze column schrijf aan hun derde week in quarantaine.

Omdat mijn vrouw spierreuma heeft, behoort ze volgens haar internist tot een van de risicogroepen. Ik kom vanwege mijn werk met veel mensen in contact dus moet ik extra voorzichtig zijn. Theater, dagvoorzitterschappen en comedyshows zijn allemaal tot nader orde opgeheven en radio kan ik gelukkig vanuit huis doen. Ik ben al een tijdje verkouden, een vast terugkerend fenomeen deze tijd van het jaar maar ik neem het zekere voor het onzekere en gelukkig heeft BNR een studiootje aan huis voor mij aangelegd. Ik weet in elk geval zeker dat ik mijn collega’s niet kan besmetten.

Mijn eerste reactie toen alles werd stopgezet qua inkomen, was net als van velen totale paniek. Als je erachter komt dat 99% van Nederland in hetzelfde schuitje zit, ga je relativeren en ben je dankbaar voor je gezondheid, vooral als je de cijfers elke dag zietstijgen en alle sociale media berichten die binnenkomen leest. Sociale media zorgen voor ontspanning, want de grappen vliegen je om de oren, maar ook de doemscenario’s
en complottheorieën zijn er in overvloed.

Daarnaast heb je natuurlijk alle ‘wetenschappers’ die het beter weten. De 17 miljoen bondscoaches die Nederland kent tijdens het EK of WK hebben zich allemaal omgeschoold tot viroloog. Dat kan blijkbaar binnen 3 dagen thuiszitten. Stratenmakers, bloemisten, accountants enzovoort, weten het allemaal beter, want zij hebben het op Fakebook (bewuste spelling) gelezen. Hierdoor trekt iedereen zijn eigen plan en zie je dus die idioten die lekker ff naast elkaar op het strand gaan liggen, een partijtje gaan boksen of voetballen, of gewoon over je heen hangen in de supermarkt. Ik zag laatst in de supermarkt iemand gewoon met zijn blote handen broodjes pakken uit de broodbak terwijl er grijpers zijn! Ik heb hem erop aangesproken, want dat doe je niet, ook niet in tijden dat er geen corona is. Vanaf nu eten wij dus voorverpakt en voorgebakken brood of helemaal geen brood.

Sommige mensen leven zo in hun eigen wereld dat ze ook denken dat corona eerst een visumaanvraag zal indienen voordat het in hun leven komt. Ik heb nieuws voor ze: Corona discrimineert niet. Het heeft ons duidelijk gemaakt dat alle onzin waarover wij elkaar in de haren vliegen en alle polarisatie die gepusht wordt vanuit politieke agenda’s futiliteiten zijn. Het laat ons inzien dat wij allemaal echt gelijk zijn ongeacht etniciteit geloof leeftijd of seksuele voorkeur. Dat is dan ook het enige positieve aan dit immens gemene virus.

Lieve mensen, laten wij deze tijd vooral voorzichtig zijn, voor onszelf en voor elkaar. Laten wij een beetje extra op elkaar letten. Bel af en toe met mensen die alleen thuis zitten of doe een WhatsApp gesprek met beeld, zodat je kan zien dat jij niet de enige bent die niet naar de kapper kan. Sterkte lieve lezers, ik hoop dat u allemaal gezond en wel uit deze pandemie komt.

Virtuele brasa,
Jörgen Raymann



X