Roffa-takkies

“De jeugd van tegenwoordig? Aaai die zijn zo respectloos, lui en verwend. Ze kunnen niets en hebben niet een het fatsoen om te luisteren naar wat je zegt. Ze zitten de hele dag op hun telefoon en praten niet normaal met je .”

Ik ben Chamaira een zeventienjarig meisje uit Rotterdam Zuid. En ik ben het zat dat de hele wereld praat over ons. De meeste mensen nemen niet eens de tijd om zich te verdiepen in ons en hoe wij in het leven staan, maar ze hebben er wel een mening over. En daar ben ik klaar mee!

Daarom heb ik, samen met twee andere hele toffe jongeren uit Rotterdam Zuid, besloten er iets aan te doen. We gaan starten met Roffa-Takkies.

Shieneey, ook een zeventienjarig meisje uit Rotterdam Zuid, zit samen met mij op het Marnix Gymnasium en zij vertelde mij dat zij had meegewerkt aan wijkgesprekken. Dit waren dialogen met Wethouders uit Rotterdam. Zij was hiervoor gevraagd door st. Ikbenwij. ‘Voor het eerst had ik het gevoel, dat volwassenen, oprecht de tijd namen om zich te verdiepen in ons leven’ aldus Shieneey. Zij vond dit zo tof en wilde dit doorzetten. Daarom benaderde zij  Marouane, een zestienjarige jongen uit Rotterdam Zuid, die ook had meegedaan aan de wijkgesprekken en samen zochten zij een manier om in gesprek te blijven met de samenleving.  Al pratende kwamen zij op het idee van Roffa-Takkies. Shieneey vroeg mij om mee te doen. En ik zei volmondig ‘ja’ want ik vind dat het tijd is om te praten met ons, in plaats van over ons.

Wat is Roffa-takkies? Roffa-takkies is voor ons een manier om in gesprek te gaan met de samenleving en ons verhaal te laten horen. Dit kunnen persoonlijke verhalen zijn, waarbij bijvoorbeeld Marouane vertelt over zijn ervaring als Marokkaanse jongere op Zuid, of meer algemene zaken zoals de impact van corona op het leven van jongeren. We willen dus door bepaalde content doodnormale of juist moeilijkere onderwerpen bespreekbaar maken en de jongeren van Zuid een stem geven. Rotterdam-Zuid staat vooral negatief bekend. Als men praat over Rotterdam Zuid en jongeren, gaat het vaak over lage cito-scores, hangjongeren die niets liever doen dat op straat zwerven of incidenten met drillrappers. Dat is niet wie wij zijn! Er zijn zoveel leuke en getalenteerde jongeren op Zuid en met Roffa-Takkies willen wij die jongeren een stem en een plek geven. Maar we willen ook ervoor zorgen dat de jongeren zich serieus genomen voelen. Wij zijn de toekomst en wij zijn degenen die later inkomsten opleveren, zullen stemmen en keuzes zullen maken voor ons land. Daarom is het belangrijk om de jongeren nu al het gevoel te geven dat ze er echt bij horen door naar ze te luisteren. In plaats van te klagen, nemen wij het heft in handen en gaan wij aan de slag met Roffa-takkies. We gaan dus met Roffa-takkies content maken, via straatinterviews, waarbij we met een stelling of vraag random jongeren op straat gaan bevragen. Daarnaast gaan we Zuid table maken, dat zijn rond-de- tafelgesprekken in een huiskamersetting waarbij we dieper ingaan op onderwerpen waar jongeren mee worstelen. Tijdens deze gesprekken willen we de kijkers inzicht geven in hoe jongeren denken, voelen en ervaren. En een andere manier is het schrijven van columns. Dreamz magazine geeft ons de kans om het komende jaar elke maand een column te schrijven dat uit ons leven is gegrepen. In deze columns zal ik vertellen over mijn leven en wat mij zoal bezig houdt, met als doel jullie inzicht te geven in mijn gedachtes en gevoel.

Alle begin is moeilijk.. Ook dit begin! Maar we zijn er en we gaan niet meer weg.

Hopelijk heb ik u voldoende kunnen verleiden om ook mijn volgende column te lezen, waarin ik een verhaal uit mijn leven ga delen.

En.. o, ja ik hou van schrijven, dan kun je jezelf verliezen in woorden. Maar in de aandacht staan is niet mijn ding en daarom sta ik niet op de foto.. Misschien de volgende keer wel.. dus blijf ons volgen

 

Namens het team van Roffa-takkies

Chamaira.



X