Roparun

Lieve Dreamz lezers, mijn naam is Frank Kanhai 54 jaar jong. Naast mijn werk als archief medewerker bij het Nationaal archief in Den Haag heb ik een passie en dat is mensen bij elkaar brengen om te gaan wandelen, fietsen of hardlopen. Naast het meedoen met wandel- en hardloopevenementen, vind ik het ook een uitdaging zelf een wandeling te bedenken en te organiseren met een thema. Ik had wel van de Roparun gehoord en wist dat het iets te maken had met hardlopen en fietsen tijdens het Pinkster weekend. Daarnaast wist ik dat het een fantastische tocht moest zijn om met een team samen af te leggen van Parijs naar de Coolsingel in Rotterdam.

In 2014 werd ik gevraagd door Team 114 Bollenstreek om met een aantal deelnemers mee te doen met de Hollen door de Bollen loop in Lisse, een evenement dat Team 114 Bollenstreek organiseert, hiermee verzamelen zij geld voor mensen met kanker en om mee te doen met hun team aan de Roparun. Wij zijn met een bus vol sportieve  (Surinaamse) mensen naar Lisse gegaan om mee te doen met het wandelen en hardlopen. En om Lisse een sportief kleurtje te geven. Elke jaar word de groep groter. Volgens mij is het zelf de grootste wandel en hardloop evenement waar zoveel (Hindostanen) aan mee doen.

Ik doe ook mee met de RoParun deze vindt plaats in het Pinksterweekend met de start op zaterdag 3 juni en de finish op maandag Tweede Pinksterdag 5 juni 2017. Het toeval wil dat 5 juni een belangrijke dag is voor Hindostanen. Na een reis van drie maanden zette op 5 juni 1873 de eerste Brits-Indische immigranten voet aan wal in Suriname. Zij kwamen met het zeilschip de ‘Lalla Rookh’ (letterlijk: Roze wang). Zo begon de Immigratie van een grote groep Hindoestanen vanuit India naar Suriname. Jaarlijks wordt deze dag herdacht.

In 2017 doe ik mee met de Roparun en Hollen door de Bollen in Lisse voor een jongedame die ik op mijn werk leerde kennen toen zij haar Hindostaanse stamboom kwam onderzoeken en zo werden wij Facebook vrienden. Na een paar maanden zag ik een bericht op haar Facebook dat zij kanker had. Ik schrok daar heel erg van: ze was nog zo jong en zo mooi. Dat kan toch niet? Een goede kennis van mij organiseert elk jaar het Think Pink Event en zij was op zoek naar een dame die kanker had en iets wilde vertellen over deze gemene ziekte. Ik durfde het niet te vragen maar na veel moed verzameld te hebben stuurde ik Cheqitha een bericht of zij haar verhaal wilde vertellen. Zij wilde erover nadenken en na een paar dagen kreeg ik een bericht of zij mee wilde werken. Haar verhaal, haar moed en haar kracht raakte mij heel erg en ik besloot dat ik nog meer mijn best zou doen voor Hollen door de Bollen en de Roparun.

Zij is ook mijn eregast in de bus om naar Lisse  naar Hollen door de Bollen op zondag 9 april 2017 te gaan dat als doel heeft de Roparun te steunen. Cheqitha is een alleenstaande moeder van 40 jaar. Zij woont in Den Haag. Ze ontdekte  een knobbeltje in haar borst. Na onderzoek bleken er in beide borsten van Cheqitha tumoren te zitten. Gesteund door familie en vrienden, ging zij dapper en positief het behandelingstraject in. Cheqitha blijft positief en vecht tegen deze gemene ziekte. Ik zal op 5 juni 2017 over de startstreep gaan met Team Bollenstreek speciaal voor Cheqitha en mijn wel verdiende medaille is voor Cheqitha. Sport brengt mensen samen! Hiernaast het verhaal van Cheqitha.

 

 

 X