Sadhana Lila: Volg je hart

Sadhana Lila, geboren op 29 maart 1988 in Capelle a/d IJssel. Getrouwd met Aniel Chotkoe en moeder van dochtertje Arohi Himani (1 jr). We kennen Sadhana voornamelijk als zangeres bij 2Famous. Maar daarnaast doet ze veel meer: ze vlogt, schrijft, doet modellenwerk en fotoshoots en werkt bij Vocatus in Rotterdam.

Sadhana kwam altijd over bij mij als een stoere rockchick die weet wat ze wil en daar ook voor gaat. Dat ze niet alleen mooi is van buiten maar ook van binnen, werd me duidelijk toen ik een gesprek met haar aanging. Ik werd hartelijk ontvangen door Sadhana en haar dochtertje Arohi in hun nieuwe huis in Spijkenisse waar ik onderstaand interview met haar had.

Is Sadhana Lila je echte naam of je artiestennaam? Voor mij klinkt het echt als een artiestennaam.
Sadhana Lila is echt mijn gewone naam. Ik ben er supertrots op. Lila is trouwens ook mijn lievelingskleur. Ik heb wel de achternaam van mijn man Aniel aangenomen. Toen ik ging trouwen was ik in verwachting en ik had zoveel hormonen dat ik echt moest huilen voor de eerste keer in mijn zwangerschap toen ik mijn achternaam ging veranderen. Ik wilde het echt niet, maar ik wilde ook de achternaam van mijn man dus nu houd ik ze beide aan: Sadhana Chotkoe-Lila. Maar mijn artiestennaam blijft Sadhana Lila.

Heb je broers en/of zussen en zitten die ook in de muziekscene?
Ja, ik heb een broer die is 14 jaar ouder. Hij heet Vidjaj en hij speelt basgitaar. Hij heeft o.a. in Rockasia en Indian Express gespeelt. Hij is meer van de Jazz. Ik heb ook nog een zus die heet Reshma. Zij is 10 jaar ouder en werkt bij het Paleis van Justitie. Ze zit niet in de muziekscene. Muziek zit wel in de familie. Mijn Aadja en overgroot aadja speelden baithak ghana en bhadjans en de broers van mijn moeder hadden ook een bandje.

Wist je al jong wat je wilde worden of hoe je dacht dat je leven zou lopen, of is het totaal anders gelopen? Hoe is je zangcarriere begonnen?
Ik wilde vroeger het leger in. Mijn vader was politie-agent en ik weet nog dat ik dat zo stoer vond. Iedereen zei; “Oh wat tof dat je vader politie agent is.” Ik was daar zo trots op. Ik wilde vroeger echt een jongen zijn. In bomen klimmen, voetballen, ik had alleen jongensspeelgoed geweren en pistolen en van die oorlogspoppetjes, Ik keek ook alleen actiefilms en horrorfilms. dat soort dingen allemaal. Ik haatte het om een meisje te zijn. Dat is veranderd toen ik wat ouder werd. Ik hield van knutselen en tekenen dat was helemaal mijn ding. Ik was altijd heel creatief en mijn toenmalige juf van de middelbare school zei dat ik echt iets met mode moest gaan doen. Ik wist toen niet wat ik wilde gaan doen en daarom ben ik dat gaan uitproberen en heb ik voor mode gekozen. Toen kreeg ik de smaak ook te pakken van het modellenwerk. In die tijd was ik 18-19 jaar. Ik moest ook zelf modellen regelen en de choreografie doen van de catwalk. Ik werd ook door medestudenten gevraagd als model en daar hoorden ook fotoshoots bij. Dat zag ik toen wel zitten en dacht ik ga mezelf wel een keer opgeven voor een Miss Verkiezing. Ik heb toen meegedaan met een Miss verkiezing en dat heeft wel heel veel veranderd in mijn leven. Ik stond voor het eerst in de spotlights. Ik won uiteindelijk niets, daardoor was ik best wel teleurgesteld, want ik had er wel heel hard voor gewerkt. Ik had het geprobeerd en was een ervaring rijker. Maar daar is waar mijn motivatie begon. Ik dacht: “Weet je wat, ik ga laten zien dat ik ook zonder kroontje iets kan bereiken.” De grote ommekeer kwam toen ik live een band had gezien uit Amerika (Panic! At The Disco) en daar was ik helemaal door geobsedeerd. Dat heeft gewoon mijn leven veranderd. Alle energie, de sfeer en hoe ze met het publiek omgingen dat heeft er voor gezorgd dat ik ook de muziekwereld in wilde.

Ik had in die tijd ook mijn eigen rockband, totdat ik in de gaten kreeg dat ik de enige was uit de groep die er echt moeite voor deed en het niet als hobby zag maar er echt vol voor ging. Voor mij was het meer. Ik wilde veel meer. Maar dat is vaak zo geweest. Veel mensen vonden dat ik onrealistisch was met mijn plannen en ideeën, maar ik wilde gewoon serieus bezig zijn er moeite voor doen en mijn droom volgen. Ik heb altijd al van zingen gehouden, ook in de badkamer zoals het bij de meesten begint. Ik ben dat toen verder gaan ontwikkelen en zo werd ik ook benaderd door hindoestaanse bandjes. Ik wilde daar eerst niet van weten. Ik vond het juist zo tof dat ik wel hindoestaanse was maar niet in een hindoestaanse band zat. Ik wilde ook laten zien dat het anders kon, totdat ik Selecta (Producer van 2Famous) sprak. Hij gaf aan dat ik een aanwinst kon zijn voor 2Famous en dat als ik me aansloot bij hun dat ik mijn eigen stijl mocht behouden en of ik het niet wilde proberen. Ik dacht: “Nou ik heb geen band meer en ik kan het altijd proberen. Als het niks wordt, dan kan ik er altijd mee stoppen.” Ik verwachtte er niet al te veel van. Maar toen ik zag hoe Selecta te werk ging in zijn studio en hoe gedreven hij was dacht ik “Zo dit is wel iemand die er echt verstand van heeft en er serieus mee bezig is”. En ze hadden ook een Manager dus had ik die koppijn ook niet meer van alles zelf doen en alles zelf regelen. Met Holland Wali Girlfriend hebben we met de videoclip heel veel succes gekregen. Wat ik altijd al wilde, heel veel succes en touren in het buitenland. Mijn grote droom kwam uit.

Hebben je ouders je altijd gesteund voor je keuze om de muziekwereld in te gaan?
In het begin niet, puur uit bezorgdheid. Ze dachten wat ga je met muziek uiteindelijk verdienen? Ze dachten aan de lange termijn. Mijn broer zat wel in de muziekscene maar wel puur als hobby: hij had er ook een fulltimebaan naast. En zo zagen ze dat voor mij ook, dat dat op die manier zou gaan. Niet dat ik er fulltime mee bezig zou zijn. Ik was in die tijd ook bezig met een opleiding op de Kunstacademie. Daar ben ik mee gestopt voor de muziek, omdat ik een optreden kon krijgen in Engeland met grote artiesten. En ik dacht zie je nou wel het kan wel. Daar ben ik toen ook voor gegaan. En voor mijn ouders was het dus toch wel zwaar dat ik stopte met school en ze bleven me ook altijd vergelijken met mijn broer en zus. Maar ik was toen ook heel erg rebels. Ik ben me ook gaan afzetten omdat ik niet vergeleken wilde worden met mijn broer en zus. Al hebben zij het heel goed gedaan,  Zij zijn echte rolmodellen en ik wilde heel iets anders. Ik wilde mezelf kunnen zijn. Ik was niet standaard, wilde ook niet standaard zijn. Ik ging veel met jongens om, zat op voetbal, ik viel ook alleen op meisjes daar ben ik ook heel open en eerlijk over geweest, dat was heel veel voor mijn ouders om te accepteren. Ze zijn altijd heel bezorgd geweest en hebben me altijd gewaarschuwd van ik hoop wel dat je weet waar je mee bezig bent. Uiteindelijk zien ze nu dat ik toch goed terecht ben gekomen en gelukkig ben, dus daar hebben ze nu wel vrede mee. Nu ik zelf moeder ben geworden snap ik ze wel waarom ze zo dachten. Ik had dit niet gekund zonder mijn ouders en mijn man. Ik krijg zoveel vrijheid van ze en zoveel steun. Daar ben ik ze echt dankbaar voor.

Als bekend persoon deel je veel over jezelf. Vind je het niet vreemd/eng dat je mensen tegenkomt die heel veel over je weten en alles over je volgen?
Ik ben het al gewend door de tijd heen, want ik vlog al heel lang. Er komt altijd eerst wel een screening van wat ik online zet. Ik wil ook wel bepaalde dingen privé houden. Wat ik belangrijk vind om te laten zien is dat mijn volgers de mens achter de artiest zien. Dat ze zien dat ik ook een mens ben en tegenslagen krijg en bij mij ook niet alles heel smooth verloopt. Dat ik wel een positieve kijk op het leven heb maar ook hard werk. Dat vind ik wel belangrijk om te laten zien door middel van mijn vlogs dat ik ook maar gewoon een mens ben, want mensen hebben toch heel veel vooroordelen. Als je fans hebt die tegen je opkijken als een rolmodel dan doet dat me toch wel heel veel. Ik kan daar heel blij van worden als mensen zeggen dat ze me volgen, mijn vlogs bekijken en van mijn muziek genieten.

Je werkt, vlogt, blogt, zingt, bent model en naast echtgenoot ben je sinds ongeveer een jaar ook moeder en heb je optredens tussendoor. Hoe deel je je tijd in?
Doordeweeks ben ik echt huisvrouw en doe ik gewoon de was, koken, afwassen, boodschappen, huis schoonmaken. In het weekend is het mijn beurt om te verdienen. Door de weeks werkt mijn man en verdient hij. In het weekend heb ik mijn optredens, werk, meet en greets en evenementen. Aniel mijn man en ik hebben er bewust voor gekozen dat de eerste jaren ik er zal zijn voor ons kind. Ik heb dat vroeger ook gehad. Mijn ouders waren er altijd voor mij en ik heb van huis uit zoveel liefde gekregen dat is onmisbaar geweest in mijn leven. Dat wil ik ons kind ook geven. Hoe het nu gaat, gaat het ook prima. Daarbij heb ik ook de steun van mijn ouders en schoonouders. Het valt gelukkig allemaal wel goed in te delen. We bespreken het gewoon goed.

Heeft het moederschap je ook wat zachter gemaakt/veranderd?
Nee juist harder. Mensen willen vaak mijn dochtertje aanraken. Maar ik wil haar daar toch tegen beschermen. En vroeger zou ik daar niet mee zitten, maar zij is het belangrijkste voor mij.  Ze kan nu nog niet voor haarzelf opkomen en dat moet ik voor haar doen.

Mensen denken omdat je een publiek figuur bent dat ze alles over je kunnen zeggen ook nasty dingen. Hoe ga jij er mee om?

Veel mensen bedoelen het goed en er zijn altijd wel wat rotte appels tussen maar die heb je altijd wel of dat nou in de showbizz of het normale leven is. Je kunt niet iedereen tevreden houden, daar is ook niks mis mee. Maar soms is het wel lastig om me in te houden omdat ik sommige reacties zo onterecht vind. Omdat mensen me verkeerd hebben beoordeeld. Ik probeer de negatieve mensen zo min mogelijk aandacht te geven ook al is dat moeilijk en me te richten op het positieve: mijn fans. Ook ik ben wel eens onzeker, Ik weet dat ik verbeterpunten heb, dan hoor je dat soms ook en dan denk ik probeer zo mijn best te doen, maar soms is dat niet genoeg voor anderen. Dan komt het toch wel hard aan en denk je “Misschien is dit wel helemaal niks voor mij en moet ik iets anders gaan doen”, maar dan denk ik: “Nee dit is wat ik wil en wat ik het liefst doe. Ik moet in mezelf blijven geloven en er zijn een heleboel mensen die wel waarderen wat ik doe.” Ik moet gewoon mijn positieve energie behouden. Het is wel het mooiste uit het vak om je fans te ontmoeten, ze geven je heel veel liefde, willen met je op de foto of een handtekening. Ik ben zelf fan geweest (van Panic! At The Disco), dat ze zo vriendelijk waren tegen mij toen ik ze in het echt ontmoette. Ik volgde ze ook als persoon en wat ze op het podium deden. Ik dacht als ik dat ook voor anderen kan betekenen dan haal ik er zoveel voldoening uit.

Heb jij wel eens een bad hair day? Of ga je altijd tip top de deur uit?
Met de band moet je echt wel representatief zijn dus dan zorg ik er wel voor dat ik goed voor de dag kom. Maar als ik boodschappen ga doen of mijn vlogs ga maken dan ga ik echt niet altijd eerst mijn haar stylen of krullen. Maar trek ik ook vaak genoeg mijn joggingsbroek aan. Dat is ook hoe ik kan zijn. Ook bijv. met make up. Ik ben getrouwd met de liefde van mijn leven en ik wil dat hij me nog wel herkent als mijn make up eraf gaat. Ik zou het erg vinden als hij zich kapot schrikt als hij mij niet meer herkent als ik mijn make up eraf haal. Je moet met make up nog wel jezelf kunnen zijn.

Hoe heb je Aniel je man leren kennen?
Ik dacht altijd dat ik vrijgezel zou blijven. Ik viel niet eens op mannen. Ik vond ze macho. Mensen denken er zo makkelijk over dat je de liefde van je leven zo makkelijk tegen kan komen. Bij mij was het niet zo. Ik vind het zo zeldzaam. Ik wilde eerst achter mijn droom aan en ik was helemaal niet bezig met relaties. Ik wilde niet iets vasts. Ik ging niet op zoek naar de liefde, die moest me overkomen vond ik. Dat is me uiteindelijk ook overkomen tijdens mijn vakantie in Suriname. Mijn ouders gingen op vakantie naar Suriname en ik moest mee. Ik was echt boos dat ik mee moest, want ik wilde niet mee. Maar daar in Suriname kwam ik mijn liefde Aniel tegen. Hij was daar ook op vakantie en hij was zo anders dan de andere jongens die ik kende. Geen macho, ontzettend lief en hij staat serieus in het leven. Uiteindelijk ben ik als een blok voor hem gevallen en ben met hem getrouwd. Ons gezin is compleet met de geboorte van ons dochtertje Arohi. Binnenkort gaan we als gezin terug naar Suriname omdat we optredens hebben met 2Famous.

In Suriname zijn jullie onwijs populair. Zijn de optredens daar anders dan hier? Wat gaan jullie in maart daar doen? En hoe lang gaan jullie daar? Heb jij familie daar wonen? Wat vind je van Su?
Begin maart gaan we voor 2 weken naar Suriname voor optredens en mijn nanie wordt daar 80 jaar. Dus we gaan met ons gezin, Arohi mijn dochtertje gaat ook mee en mijn ouders. Dus ik heb er heel veel zin in. We hebben daar 8 of 9 optredens en dit keer gaan alleen de zangers en treden op met de band Xtenzz. Daar zijn we echt een wereldster, gelijk als je landt komen er al mensen naar je toe, voor een foto. Superleuk. Daar heb ik ook altijd van gedroomd. Mijn beeld van Suriname is wel veranderd omdat ik mijn man daar heb leren kennen en door mijn fans. Voorlopig zou ik in Nederland blijven wonen. Mijn hele familie woont hier. Ik zou niet zonder ze kunnen.

Zou je altijd willen blijven zingen in de band?
Ik zou misschien wel willen, maar er is zoveel meer te ontdekken en te doen. Vooral met goede doelen en reizen naar andere landen. Ik heb lange tijd kleding ontworpen, dat was leuk voor even, maar dat was niet echt een passie. Iets in het buitenland voor (arme) kinderen opzetten, dat is wat ik echt zou willen. Toen ik in India was zag ik zoveel armoede, kleine onschuldige kinderen. Ouders die misbruik maken van hun kind om geld te verdienen. Dat was echt hartverscheurend. Omdat het me bezig houdt, schrijf ik er ook nummers over. Ik hoop in de toekomst die uit te brengen en zo mensen door mijn teksten bewuster te maken.

Heb jij contact met je collega-zangeressen. Heb je wel eens overwogen om eens een keer samen te gaan zingen met je collega zangeressen? Ik zie heel veel Copycats, als ik daarmee zou samenwerken denk ik niet dat daar iets origineels uit voort zou komen. De enige met wie ik een duet op dit ogenblik zou willen is Karin Baitali van Sabroso. Zij heeft haar eigen stijl en heeft haar stempel al gedrukt in de muziekwereld. Dan denk ik dat met haar wel iets leuks uit een samenwerking kan komen. Dus als ik zou moeten kiezen dan kies ik voor Karin. Ik vind haar persoonlijk echt een topper!

Wie is jouw grote voorbeeld en waarom?
Ik heb er twee: Angelina Jolie en Shahrukh Khan. Ik heb Shahrukh Khan ook in het echt mogen ontmoeten. Zijn populariteit is ongekend, maar hij is heel geduldig en lief voor zijn fans. Hij en Angelina doen in hun vrije tijd zoveel voor goede doelen. Ze gaan naar de landen toe en doneren niet klakkeloos, maar kijken welke goede doelen ze steunen en of hun geld goed terechtkomt. Het mooie van Shahrukh Khan is dat hij zelf moslim is, maar getrouwd is met een hindoe. Ze geven dat ook hun kinderen mee en thuis belijden ze beide geloven. Zo kan het dus ook. Ze zien er altijd supergoed uit en zijn ook goed in wat ze doen.

Wat is het mooiste wat je hebt meegemaakt tijdens je optreden of fotoshoot of op je werk?
Dat was de eerste keer in Suriname, de eerste tour van 2Famous. We stonden achter de schermen in Nis en er werd een intro promofilmpje van ons afgespeeld, elke keer als ik in beeld kwam begon het publiek al te gillen, dat was net toen ons nummer Baby Doll uitkwam. Dat was een hele grote hit daar. Ik werd helemaal nerveus van dat gejuich. Toen ik uit de coulissen naar voren liep het podium op, was er een oorverdovend lawaai van mensen die aan het schreeuwen en aan het juichen waren. De lichten gingen aan en ik zag dat de zaal helemaal tot achteraan was gevuld, de mensen waren blij. Ik krijg er nu nog kippevel van. Dat zal ik nooit meer vergeten.

Wat is het minst leuke wat je hebt meegemaakt?

Ik was op Milan op het podium met 2Famous. Het had geregend en ik had zulke hoge hakken aan. Ik had een sleep achter mijn jurk en ik was zo enthousiast, ik hou er van om te dansen met de muziek en voordat ik het wist lag ik plat op het podium. Wat kan je dan doen? Gewoon opstaan en doorgaan. Je hoorde wel mensen lachen en het was ook nog gefilmd. Maar wat ik wel tof vond was dat toen ik opstond er ook mensen waren die hun support toonden door te gaan juichen en klappen.

Waar heb je een hekel aan?
Aan Copycats. Je doet soms zoveel moeite om ideeen uit te werken. Je steekt er zoveel tijd en energie in en dan voordat je het weet is het overgenomen en lijkt het net alsof zij het hebben verzonnen en er alle credits voor krijgen. Je wilt toch met originele dingen komen. Je moet je onderscheiden van de rest. Maar het is altijd balen dat als je iets hebt bedacht een ander er mee vandoor gaat.

Waar wordt je blij van?
Van kinderen. Ook al zit je in een bui waar je niks wil, maar kinderen bijv. mijn neefjes en nichtjes die kunnen mijn dag weer goed maken. Kinderen zijn oprecht en puur daar kan ik echt van genieten.

Wat is je ultieme droom?
Mijn ultieme droom is toch in Amerika op te treden en dan met name in New York. Of alleen of met 2Famous. Het grappige is dat 2Famous daar wel heeft mogen optreden in een uitverkocht casino net voordat ik bij 2Famous kwam. Een gemiste kans voor mij. Maar ik weet dus dat het wel kan gebeuren. New York is toch wel de ultieme droom. Misschien gaat het wel tegenvallen want ik ben er nog nooit geweest. Maar alle landen lijken in het niets te vallen vergeleken met New York. Dat is toch de City of Dreams. Toen ik naar India ging had ik ook Bollywood verwacht, maar de realiteit bleek toch wel heel anders te zijn. Er was niks van de glitter en glamour terug te vinden. Dat was wel een beetje een domper. Maar in India optreden lijkt me ook wel gaaf. Ik heb daar ooit een fotoshoot en interview mogen doen maar echt optreden nog niet. Er is in India heel veel publiek wat gek is van rock.

Wat kunnen we in de toekomst van je verwachten?
Nog meer nummers willen maken, meer Engelstalig, samenwerken met andere artiesten, meer Rock, mijn eigen liedjes componeren en zingen, optreden in andere landen.

Wat zou je willen dat mensen van je onthouden?
Eigenlijk gewoon zoals ik in het leven sta. Ik ben best wel een spiritueel persoon. Ik had een boekje waar ik alles in opschreef, tekende en plakte wat ik mooi vond of wilde doen. Veel dingen zijn daarvan uitgekomen. Ik heb bewezen dat het wel kan: dat je je dromen wel kan waarmaken. Ook al zeiden veel mensen in het begin dat het onmogelijk was. Ook al zeggen sommige mensen dat je iets niet kan. Je moet uitgaan van jezelf. Je moet alles eruit halen in het leven. Haat en kritiek zal je altijd wel krijgen, maar dat moet je er niet van weerhouden. Ga je eigen dromen achterna. Je hebt maar één leven om alles te doen wat je wil doen. Volg je hart.X