Straight from Surinam in Holland…Ashna Changoer

(door Rosita Timal)

Van het warme Suriname stond Ashna Changoer in het koude (ondanks de zomer) Nederland voor haar optredens, maar ook om haar vrienden en familie te bezoeken. Inmiddels is Ashna weer terug in Suriname, maar ik doe nog eventjes alsof ze er gewoon nog is.

We zitten in Rotterdam, nadat we op de Witte de Withstraat een heerlijke nasi zitten te eten met de heren van Authentic Music Beats en uiteraard onze special guest Ashna Changoer uit Suriname.

In april 2016 zette ze samen met Conchita Berggraaf het nummer Zara Chehra/Thinking out loud op youtube. Deze knalde eruit. Je snapt dat ik meteen moest gaan luisteren. En ja hoor…het kwam bij mij binnen als een bom. Wat een prachtig nummer dat ontstaan is door simpel een liedje te maken voor een bruiloft. Afgelopen weken heeft ze een paar optredens gehad o.a. tijdens “Yaadon ki raat” en daarvoor is zij speciaal naar Nederland gekomen. Ashna staat met beide benen op de grond en staat er versteld van dat er zoveel mensen voor haar geweest zijn bij haar optredens. Ook tijdens het Milan Summer Festival heeft ze kunnen laten zien wie ze is en wat ze doet. Ashna doet niet alleen aan zingen, maar ook presenteren. Op een YouTube kanaal, wat nu uiteraard helemaal de hype is, presenteert ze een programma “Een Kijkje in” met drie andere collega’s. Ze koopt haar eigen zendtijd in en daarmee vult ze met haar adverteerders ook nog eens haar eigen radioprogramma. Haar hobby’s naast het muziek maken…is muziek maken…Ze kan niet zonder geluid in huis. Stilte is iets wat haar onbekend is.

Ashna stelt zich voor als een zeer simpele vrouw die woont en werkt in Suriname, maar als het erop aankomt een vrouw die ervoor gaat en er voor staat en dat is zeker te zien. Met de paplepel heeft Ashna het zingen meegekregen. Haar vader is eigenaar van muziekformatie Juniors uit Suriname en was ze dus zeker niet onbekend met muziek. In 1998 deed Ashna mee met een schoolzangcontest. Die won ze en vanaf toen ging ze er alleen maar meer meedoen.

Ashna heeft een vrije opvoeding gehad en heeft 1 broertje. Haar ouders waren niet streng, maar ze moesten wel weten wat ze wel konden en niet mochten doen. Misschien verbaasd het je of niet, maar ook Ashna maakte haar huiswerk netjes op tijd, maar nam ook haar tijd om lekker te chillen met haar vriendinnen. Samen met haar familie hebben ze inmiddels een stuk of tien honden…Waarom heeft iemand 10 honden? Ik kom serieus niet meer bij als haar vriendin, Kiran, zegt dat ze niet eens zelf de afwas doet, haar kleren niet zelf wast, maar wel allemaal honden heeft waar ze voor zorgt. Ieder zijn ding, maar we weten iig dat Ashna megagoed zingt. Het antwoord van Ashna op de honden is net zo simpel als haar: “Omdat ik het leuk vind om honden te hebben”. Ashna woont op haar 35e jarige leeftijd nog steeds in haar ouderlijk huis…enne…ja dat kan gewoon in Suriname. Daar is geen uitleg voor nodig. Haar ouders vinden het geen punt. Als ik vraag of er een man in haar leven is dan zegt ze met een glimlach op haar gezicht: “Ik vond die film Ki & Ka een inspirerende Indiase film…”. Ik denk dat ik hieruit kan halen dat Ashna nog op haar Kabir wacht ;).

Ondertussen eten we nog steeds die lekkere nasi en springen die twee op… Wie is die twee dan weer?….eh ja… Jack en Vinay van Authentic Music Beats. De heren die we ondertussen ook al een tijd volgen in DreamzWorld. Inmiddels is de samenwerking met Ashna nu een feit en hebben ze met elkaar het nummer “Tere Bin” gecoverd. Vinay doet de hindi vocals samen met Ashna, Jack rapt en samen hebben ze er weer een lekker nummer van gemaakt. De reden waarom Ashna gekozen heeft voor Authentic Music Beats is dat ze anders zijn dan anderen. Ze vindt het bijzonder dat een Hindoestaanse jongen zo goed kan rappen. Datgene heeft ervoor gezorgd dat Ashna graag wil samenwerken met deze heren.

Ashna treedt overal op in Suriname. Onlangs stond ze samen met Jörgen Raymann op de bunes in Suriname. We blijven deze dame op zijn Surinaams “rustig” volgen en zullen zien wat de verdere samenwerking met AMB zal teweegbrengen.
Ik heb Ashna leren kennen als een leuke gezellige vrouw en de grapjes die ze maakte gaven me af toe buikpijn van het lachen.
Een tipje van Ashna aan de lezers: “Kijk niet naar ‘manai ka boli’ (vertaling hindoestaans: wat zullen mensen zeggen), maar doe wat jij wil. Je hebt jezelf tevreden te houden”.

Terwijl ik de trein instap met “Zara chehra” in mijn oren…eindig ik dan ook met een dikke brasa voor onze Ashna Changoer…enne voor al haar fans… “Aur Thora Sa Muskaro”(vertaling: enne…lach een beetje).

Sweet dreamz, Rosita TimalX