TIJD VOOR TORI

(door Jeffrey Spalburg)

Weet je wat ik mis? Tori! Je weet wel; dat je met een groep vrienden bij elkaar komt om eens lekker tegen elkaar aan te ouwehoeren. Gewoon live. Face tot face. Mooie verhalen zonder scherm. Al dan niet met een lekker biertje.

De enige tori die nu rond gaat is die op Facebook. En die is vaak niet eens leuk. Zeg maar gewoon lelijk. Ik ben gestopt om ’s morgens wakker te worden met de nieuwsberichten. Gewoon om de dag niet te beginnen met eerst een emmer stront over me heen. Gelukkig moet ik toch nog douchen. Maar als ik ’s morgens al niet begin met het nieuws, waarom zal ik dan wel eerst inloggen op Facebook? De mestbelt daar is alleen nog maar groter.

Maar serieus. Sinds ik ’s morgens eerst eens goed om me heen kijk en een paar keer in- en uitadem begin ik de dag een stuk relaxter. Ik kijk naar buiten, naar mijn zoon of gewoon in de spiegel. Dat laatste is best wel confronterend, zeker ’s morgens vroeg. Maar geloof me; erger dan al die racistische troep, bombardementen, hongersnood of IS onthoofdingen kan het niet zijn. En gelukkig zit mijn hoofd gewoon nog op mijn nek. Dat ademt sowieso ook een stuk lekkerder kan ik je vertellen.

Bang om iets te missen ben ik niet meer. Je krijgt het nieuws toch wel mee gedurende de dag. Er is ook altijd wel een momentje dat je op Facebook zit. Maar je hoeft je dag er niet mee te beginnen. Ik ben al geen ochtendmens en begin de dag liever met een goed humeur.

Ik ga deze maand zelfs nog een stap verder; tijdens de feestdagen gaat dat ding gewoon helemaal uit. Als er een tijd is om dat te doen is het nu in december. Familie, vrienden je ziet ze deze maand allemaal. Een goudmijn aan tori’s. Ik daag jullie ook uit. Uit dat ding en gewoon weer eens ol’skool ouwehoeren. In de keuken, op de gang, in je wagi. Waar dan ook. Mooie verhalen voor onder de kerstboom. You name it. Ik hoor ze graag. Stuur ze op. Mail ze. Zet ze van mij part op Facebook. Maar als je het goed vind reageer ik dan pas ergens half januari. Dan kan mijn humeur inmiddels niet meer stuk.

Ik wens jullie een Torivolle decembermaand.

Jeffrey@spalburg.nl

(foto Jeffrey Spalburg, gemaakt door Jean van Lingen)X