Trouwen: balans tussen hart en hersenen

Door: Soemit Bihari

Het trouwseizoen is in volle gang! Dat betekent wekelijks volle zalen met veel gezelligheid en een spannende tijd voor veel koppels. Het moderne Hindoestaanse huwelijk beslaat meerdere dagen en is voorzien van alle soorten luxe. De kosten voor het huwelijk kunnen al snel oplopen. Vandaar dat er steeds meer stemmen opgaan om het huwelijk sober te doen en het bespaarde geld te gebruiken om het leven van de koppel gemakkelijker te maken.

Van catering tot aan limousine voor de zaal. Er komt ontzettend veel kijken bij het huwelijk. Puur vanuit het geloof gezien is merendeel van de moderne luxe niet essentieel voor het huwelijk. Het moderne huwelijk heeft meer weg van een groot feest dan een ritueel. Logisch, want het zou de mooiste dag van het leven moeten zijn. Dit grote feest met honderden mensen mag natuurlijk ook wel wat kosten. De kosten voor een huwelijk lopen als snel in de tienduizenden euros. Het grootste voordeel: een onvergetelijke huwelijk en status in de gemeenschap.

Steeds meer families besluiten om het huwelijk sober te laten plaatsvinden. Alleen de naasten (waarmee de familie regelmatig contact heeft) worden uitgenodigd om het koppel te zegenen en feest te vieren. De familie doet dit wellicht uit noodzaak; er is simpelweg niet genoeg geld om uitgebreid te trouwen. Het komt ook voor dat dit een bewuste keuze is. De mogelijkheden van het bespaarde geld zijn eindeloos: een grotere woning, een lagere hypotheek of het inrichten van de woning. Het grootste voordeel: een makkelijke start van het getrouwde leven en levenslang lagere lasten.

Natuurlijk hoeft niet elk huwelijk zwart wit te zijn. Er kan een balans zijn waarbij het huwelijk onvergetelijk is, maar waarbij de kosten niet dramatisch hoog zijn. Voor iedereen die volgend jaar trouwt: bekijk waarvan jullie gelukkiger worden. Voor de kersverse koppels van dit jaar: veel geluk toegewenst!X