Van het testen in de teststraat tot de corona uitslag

Anjali Balgobind (30) is een van de analisten van het virologisch laboratorium in het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG); hier vinden analyses van het Corona virus plaats.

Voor de Corona uitbraak werden er diverse bepalingen verricht, o.a. Zika, Dengue, Hepatitis, HIV en baarmoederhalskanker. Sinds maart 2020 wordt naast deze bepalingen, voornamelijk getest op COVID-19. ‘In de Corona teststraat worden de testen afgenomen en vervolgens door een koerier vervoerd naar ons laboratorium. De buizen met het vloeistof, waar het wattenstaafje in zit,  wordt dan voorbewerkt. Zodat de vloeistof met de bekende PCR methode bepaald kan worden. Naast de PCR test kan er ook een 15 minuten Antigeen-sneltest worden ingezet. Er wordt vaak een PCR test aangevraagd omdat deze een nauwkeurige en betrouwbare uitslag geeft ten opzichte van de Antigeen-sneltest.’ De uitslagen worden vervolgens gecontroleerd door analisten en de viroloog. Door deze handelingen en de hoeveelheid aanvragen kan het daarom soms 48 uur duren voordat de uitslag bij de patiënt terecht komt.

‘In juni 2020 waren er genoeg middelen om de testcapaciteit op te schalen van 200 testen naar 1000 testen per dag. Dit gaf ons de mogelijkheid om verdere besmettingen te voorkomen; het aantal positieve testen varieert van 175 tot 250 per dag.’ Momenteel wordt gewerkt aan snellere test methodes, zodat op grote schaal de uitslag sneller bekend is.

Naast haar baan geeft Anjali ook gastlessen aan basis- en middelbare scholen, vanuit de organisatie VHTO. Zij verzorgd lessen o.a. over het thema ‘meisjes in de techniek’. Er zijn helaas weinig vrouwen met een technisch beroep. Hier wil zij graag verandering in brengen door meisjes te informeren over haar beroep als Medisch Analist, wat zowel medisch als technisch is. Het beroep kan variëren van bloed afname, medicijn ontwikkelen, tot onderzoek doen naar kanker. En zij hoopt dat hierdoor veel meer vrouwen aan de top van de technische wereld komen.X