Het vergeten Pakistaanse meisje Zainab Ansari

“Heartbroken to hear about Zainab – a 7 year old child abused and brutally killed in Kasur, Pakistan.” Lees deze woorden eens nog een keer. Dringt het besef al tot u door? Deze door merg en been gaande woorden twitterde Malala Yousafzai, Nobelprijswinnares voor de Vrede, nadat zij hoorde over het gruwelijke lot van Zainab. Heartbroken was ik ook toen ik dit verschrikkelijke nieuws vernam. Echter, wat er daarna (eigenlijk niet) gebeurde, brak mijn hart andermaal.

Allereerst nog even terug naar het verschrikkelijke nieuws. Het gaat hier om precies te zijn over het zevenjarige meisje Zainab Ansari afkomstig uit de stad Kasur in Pakistan. Ze verdween op 4 januari jongstleden toen ze te voet onderweg was naar koranles. Een aantal dagen later werd haar levenloze lichaam op een vuilnisbelt gevonden, verkracht en gewurgd. De vondst van haar ontzielde lichaam leidde tot hevige protesten in Kasur waarbij zelfs al twee doden vielen. Zainab is namelijk al het twaalfde meisje dat in een jaar tijd in de regio Kasur werd ontvoerd, verkracht en vermoord. Veel bewoners vinden dan ook dat de politie niet meer capabel genoeg is om haar beschermingstaak ten opzichte van jonge meisjes op straat uit te voeren. Inmiddels is bekend dat de politie een verdachte in deze zaak heeft opgepakt.

Als je nu naar de details van dit verschrikkelijke nieuws kijkt en naar de verslaggeving hiervan in de Nederlandse mainstream media (waaronder toonaangevende kranten en televisieprogramma’s), dan is die verslaggeving minimaal geweest. Dit vind ik een zeer kwalijke zaak! Laat ik vooropstellen dat ik mij ervan bewust ben dat de Nederlandse mainstream media niet al het nieuws uit heel de wereld kan brengen. Er moeten prioriteiten worden gesteld. Kennelijk heeft de hele situatie rondom Barbie hogere prioriteit dan aandacht (blijven) geven aan mensonterende praktijken die Zainab het leven hebben gekost. Barbie is oud genoeg om haar problemen zelf op te lossen. Zainab was dat niet!

Ik durf zelfs nog een stapje verder te gaan en te stellen dat de Nederlandse mainstream media met twee maten meet. Waarom werd er bijvoorbeeld destijds wél hoge prioriteit aan de zaak rondom Milly Boele gegeven? In beide gevallen gaat het om de verkrachting van en moord op een minderjarig meisje. Waarom Milly wel en Zainab niet? Mijns inziens heeft dit te maken met het feit dat Milly ‘dichtbij’ (in Nederland) woonde en Zainab een Pakistaanse ver-van-mijn-bed-show is en juist dat onderscheid zou niet gemaakt mogen worden, want het gaat in beide gevallen namelijk nog steeds om minderjarige meisjes. Kinderen. Kinderen die universele rechten hebben.

Zainab Ansari, ik zal jou in ieder geval nooit vergeten. Je kon net zo goed mijn dochter van zeven zijn.
#JusticeForZainab en alle andere minderjarige kinderen die zich in soortgelijke situaties bevonden.

Viresh RamdinX