Vergeven en Vergeten

(door Soemit Bihari)

Iemand vergeven die dicht bij je stond en jou onrecht heeft aangedaan, kan dat wel? Het is een vraag die ieder mens zichzelf meerdere keren zal stellen in het leven. Het gehele proces van vergeving kan moeilijk zijn om door te gaan. Gelukkig zijn velen zich ervan bewust dat vergeven een beslissing is die ze zelf kunnen maken. Ook bij het vergeten van een nare gebeurtenis hebben we zelf de touwtjes in de handen.

Het is belangrijk om vergeving niet te verwarren met goedpraten. Goedpraten leidt vaak tot het veranderen van de gebeurtenis, terwijl vergeving het accepteren van de handeling is. Het verdraaien van feiten leidt niet tot innerlijke rust, maar acceptatie heeft wel degelijk effect op het geluk. Vergeven is een langdurig proces (afhankelijk van de ernst van de gebeurtenis), maar een die het zeer zeker waard is. Iemand die langdurig woedend is loopt het risico om stress, depressie en gezondheidsproblemen te krijgen. Dit terwijl er niks meer gedaan kan worden aan de gebeurtenis, hartstikke zonde dus! Onthoud altijd dat vergeving vooral gedaan wordt voor jezelf, niet voor een ander.

Men is snel geneigd om te zeggen dat ze een gebeurtenis nooit meer zullen vergeten. In sommige gevallen is dat waar, maar de manier waarop terug gedacht wordt kan wel veranderen. In het begin roepen de herinneringen vooral vervelende emoties op. Richt je dan op de kostbare lessen die je hebt geleerd. Op deze manier train je jezelf om een positieve kijk te krijgen op nare gebeurtenissen en sta je als individu sterker in het leven. Er zijn op elk moment van de dag genoeg dingen die gebeuren om ons heen die ons gelukkig kunnen maken. Probeer daarom vooral in het nu te leven en niet vast te houden aan vervelende emoties van het verleden.

Betekent dit dat we maar moeten toestaan dat anderen misbruik maken? Uiteraard niet! Maak duidelijk dat je het niet tolereert. Voel je ook niet verplicht om door te gaan met diegenen die onrecht hebben aangedaan, maar probeer wel altijd oplossingsgericht te handelen. We hebben helaas slechts beperkt invloed op onze omgeving. Er bestaat altijd een kans dat je onrecht aangedaan zal worden door een ander. Des te eerder we dat beseffen, des te meer vrede we kunnen hebben met het leven.X