Waarom bouwen we niks op in Suriname?

(door Baba Tori Man Yaga)

Waarom sparen we graag voor juli en december om naar Suriname op vakantie te gaan? Terwijl we daar in Suriname zelf niks hebben. Het is eigenlijk gek en belachelijk dat we hier in Nederland zo ons best doen om dan vervolgens terug te gaan naar onze oma’s huis in Suriname. Wat hebben we bereikt in Nederland?

Onze ouders en grootouders zijn naar Nederland gekomen met de gedachte om hun kinderen goed onderwijs te laten volgen om zo een goed bestaan op te kunnen bouwen. Of onze ouders sturen ons naar Nederland om te studeren en als we klaar zijn dan blijven we hier in Nederland. We kopen hier een huis, een tweede huis, een X6, terwijl we niks voor thuis (Suriname) doen en we noemen onszelf ‘Surinamers’! En wanneer we in Suriname zijn spelen we Nederlander. Dat is zo iets raars, ik vind het belachelijk dat wij ons zo laten beinvloeden door materialistische zaken, terwijl we vroeger van huis uit niet zo waren.

We waren ‘liefdevol’ en dan kom je in dit land en dan word je koud! Ik vind het gewoon erg, waarom zien we dat niet in? We zijn onafhankelijk maar nog steeds afhankelijk van materialische zaken. Hoe komt het dat we ons niet los kunnen maken van de Europese normen en waarden (kil en afstandelijk zijn)? Sma eye (voor mensen hun ogen dingen doen, je wilt je beter voordoen) is hier nog erger dan in Suriname, we nemen liever deze dan die van Suriname. Sommige mensen gaan in een pak naar hun werk, maar ze zijn gewoon concierge, het is gek. Iedereen wilt advocaat zijn, maar ze zijn gewoon schoonmakers. De mensen die hier in Nederland zijn gekomen om te studeren doen na hun studie niks voor Suriname, waarom?

Nu moeten we inzien dat we in plaats van de politiek de schuld te geven, wij onze eigen steentje moeten bijdragen voordat Suriname op Curacao gaat lijken. Curacao is gestolen door Nederland en Nederland heeft het teruggegeven maar toch zijn de Antilianen onbewust slaven in hun eigen land, ze hebben het niets eens door. Grote bedrijven uit Nederland hebben hun stranden gestolen en de lokale bewoners moeten nu betalen om daar te kunnen liggen op hun eigen strand.

Voordat dit met Suriname gebeurd moeten we stappen ondernemen. Wij ‘Surinamers’ moeten gaan inzien hoe mooi ons land is. Wij moeten dat doen, niet de politiek! Sta op! In plaats van dat je een tweede huis in Nederland koopt, of een caravan, koop een stukje land in Suriname. Neem je gezin mee naar Suriname, laat je kinderen zien hoe mooi Suriname is en laat ze zien welke mogelijkheden Suriname te bieden heeft.

Hoe komt het dat een Turk in Suriname terecht gekomen is? En dan heeft mijn oom die zogenaamd een drugsdealer is, een erf op noord. Weet je hoe dom dat is? Je woont niet eens daar, je hebt een kasteel, voor wat? Niemand heeft hier werk aan. Koop een supermarkt, zorg ervoor dat je neefjes daar werk hebben. Leid ze op, betaal studies van mensen. Hier kan je via je werkgever een opleiding volgen, waarom kan dat in Suriname niet?

Wij Surinamers moeten echt in de spiegel kijken voordat we op de Antillen gaan lijken en wij alles kwijt zijn. We gaan alles kwijtraken.

De Chinezen zijn streng, ze hebben bijna stiekem al onze monumenten gekocht, want wij verkopen alles, we hebben schijt. Wat een Chinees ziet moet jij ook zien! Wij zijn de meest creatiefste mensen ter wereld, maar onze daden zijn de domste! We worden te snel beinvloed door derden. Schrijf je droom hier op, denk er elke dag aan en ga naar huis (Suriname) en doe het! Ook al is het niet zo groot als je dacht.

Om ons land te helpen, moeten we het zelf echt doen. Als je dingen wil veranderen moet je zelf naar voren stappen met je plan en met je bijdrage, dat moet. En dat leer je hier in Nederland. Je leert hier hoe je een marktonderzoek doet etc. Niemand van ons ziet meer hoeveel een SRD waard is, we willen zo graag de Euro en Dollar maar we vergeten dat het land niet van ons is. Waarom respecteren we Suriname niet meer? De jongeren van tegenwoordig moeten investeren in Suriname. Onze ouders zijn met het idee naar Nederland gekomen we moeten onze kinderen veiligstellen. En nu moeten wij op onze beurt teruggaan om onze kinderen veilig te stellen,

Je kan overal in de wereld bereiken wat je wilt, maar hoe graag wil je het?

Surinamers wakker worden! Wees trots op Suriname!X