Waarom is het belangrijk om een balans te creëren tussen beweging en eten?
Ik wil je vandaag weer eens aan het nadenken zetten over gezond leven. Zoals jullie weten, vind ik het vinden van een juiste balans ontzettend belangrijk. Ik ben van mening dat iedereen alles kan eten, maar dan met mate. Ieder lichaam heeft natuurlijk zijn of haar eigen verbranding, we moeten ervoor zorgen dat we niet meer voeding binnenkrijgen dan dat we verbranden. Tenzij je natuurlijk wilt aankomen, want dan werkt die vergelijking juist andersom en moet je dus meer consumeren dan je verbrand.
In deze editie van DreamzWorld vond ik het toepasselijk om hierover te praten omdat Divali net achter de rug is geweest en de kerstdagen voor de deur staan en in de Surinaamse sferen lekker eten vaak centraal staat. Ook is er altijd meer dan genoeg eten aanwezig en dat terwijl slechts 1 op de 9 Surinamers doen aan een vorm van sport. Dus daaruit kan je al afleiden dat de balans niet echt aan de orde is los van het feit dat ik dit ook daadwerkelijk meemaak uit mijn directe omgeving.
Gezond leven wordt steeds bekender, mensen zien en voelen de positieve effecten van yoga, mediteren, sporten en uiteraard gezonder eten in. Het lijkt af en toe wel of íedereen gezond eet en veel sport. Zeker als jij daar zelf nog moeite mee hebt, kan dit ontzettend confronterend zijn. Het kans soms lijken alsof het niemand moeite kost om die zak snoep te weerstaan, behalve jou! Laat je alsjeblieft niet gek maken door alles wat je ziet op social media en internet.
Wij hebben bij ons thuis ook een balans gecreëerd door doordeweeks gestructureerd te eten en dan in het weekend te eten wat we willen. Los van het feit dat wij natuurlijk ook veel sporten en bewegen kunnen ook wij inderdaad aankomen als we te veel eten. Neem bijvoorbeeld deze lekkernijen van Mithais.nl, deze Burfi is een bekende zoetigheden met Indiaase afkomst. 1 stuk Burfi bevat rond de 180kcal wat gelijk staat aan 3 appels, het zijn echter de keuzes die je maakt. Bewustwording is zeer belangrijk en dat je weet wat je eet, als je namelijk dat namelijk weet kan je je balans bepalen door bijvoorbeeld na het warm eten een rondje te lopen buiten. Dat is goed voor je verbranding en tegelijkertijd ook voor je mentale gesteldheid!
Waarom is balans zo belangrijk?
Eigenlijk draait ons hele leven om balans. Je voelt je bijvoorbeeld niet prettig als je het heel koud hebt, maar ook niet als je het heel warmt hebt. Te weinig slapen is niet goed voor je, maar van te veel slapen word je ook niet energieker. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Ook met sporten is dit zeker het geval. Als je totaal niet sport/beweegt, is dit niet goed voor je. Je hebt grotere kans op bepaalde aandoeningen, je conditie is niet goed, je voelt je niet fit en je komt gemakkelijk aan. Als je echter te veel sport, heb je kans op blessures en overbelasting.
Daarnaast is balans in de voeding natuurlijk essentieel. Als je te veel eet kom je aan, als je te weinig eet val je af. Dan heb ik het nog niet eens over alle vitamines en mineralen en andere voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft. Te veel ongezonde dingen eten is niet goed voor je, maar te obsessief gezond eten kan ook voor problemen zorgen.
Maar hoe vind je dan jouw eigen perfecte balans?
Het lijkt dus ontzettend lastig, want hoe weet je nou of jij voldoende eet, of juist te veel of te weinig? Om daadwerkelijk te weten wat je verbrand is het belangrijk om jouw gewicht, lengte en jouw vetpercentage te weten zodat je met een aantal berekeningen dit kan bepalen. Om het veel eenvoudiger te maken voor je, heb ik voor nu twee uitgangspunten die je kunt gebruiken bij het vinden van een juiste balans:
• Luister naar je lichaam! Ga eten als je honger hebt, dit merk je bijvoorbeeld doordat je buik borrelt, doordat je weinig energie hebt of een beetje licht wordt in je hoofd. Door heel bewust te eten, merk je wanneer je voldoende hebt gehad. Ga lekker sporten/bewegen als je lichaam sterk voelt, maar neem liever iets langer rust als je (spier)pijn hebt of als je niet fit bent.
• Houd je gewicht/omvang een beetje in de gaten. Ik bedoel daarmee echt niet dat je dagelijks op de weegschaal moet gaan staan, maar je kun ook goed in de gaten houden hoe je kleding zit. Gaan je broeken minder makkelijk dicht? Dan eet je waarschijnlijk iets te veel, of beweeg je te weinig. Val je ongewenst af? Eet dan iets meer. Je kunt natuurlijk af en toe ook je weegschaal raadplegen, ik raad je aan om dit niet vaker dan 1x per week te doen. Pak een vaste dag en een vast tijdstip hiervoor, dan zijn de metingen het meest betrouwbaar.
• Ik vind ook dat iedereen dagelijks minimaal 6000 stappen moet zetten naast zijn of haar sport of andere activiteiten. Doordat we allemaal de auto pakken om ergens snel te zijn doen we dit niet. Slechts 1 op de 12 mensen komt aan dit getal en dat is best schokkend!
Dit klinkt misschien makkelijk en eigenlijk is dat ook gewoon zo! Soms vergeten we door alle drukte goed naar ons lichaam te luisteren. Uit automatisme steek je die traktatie van je collega in je mond of stap je in de lift in plaats van de trap te pakken. Door bewust te zijn van wat je doet, is het gemakkelijker om gezond te leven.
Tenslotte nog en gouden tip:
Wees niet te streng voor jezelf en werk in kleine stapjes! Als jij nu totaal niet sport, is het al heel goed als je start met 1x per week. Een als je nu elke avond snoept, dan zou het supermooi zijn als je dat twee avonden per week niet doet. We zijn vaak te streng voor onszelf waardoor je snel terugschiet in je oude gewoontes. Je zult merken dat je door het stellen van kleine doelen, jezelf veel meer motiveert dan als je grote onhaalbare verwachtingen hebt.
Maar hoe vaak ‘moet’ je dan sporten? Een hoe vaak ongezond eten is normaal?
Ik vertelde laatst al dat je ook met kleine aanpassingen resultaat kunt bereiken. Begin dus met 1x per week sporten en probeer daarnaast in je dagelijks leven meer te bewegen door bijvoorbeeld vaker de fiets te pakken of ergens heen te wandelen. Uiteindelijk is dat altijd beter dan helemaal niets doen! Van daaruit kun je dan altijd verder werken, maar je kunt jezelf eerst wennen aan deze nieuwe ‘balans’. Om dan toch een richtlijn te geven voor de ‘ideale’ hoeveelheid, ga ik uit van de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. 5x per week een half uur matig intensief bewegen (dit is ook wandelen, fietsen etc.), ik raad je aan daarvan minimaal 2x een intensief moment te maken. Dus 3x een half uur lichte bewegingen en 2x intensiever sporten.
Met eten is het eigenlijk hetzelfde. Begin langzaam te verbeteren, zoals ik hierboven ook al aan gaf. Bedenk uiteindelijk wat goed bij jou past. Eet je liever bijvoorbeeld elke dag twee stukjes chocolade, of eet je liever op vrijdagavond een hele reep? Weet je van jezelf dat je graag veel tegelijk eet, dan zou ik het proberen te beperken tot 2-3x per week. Dit lijkt misschien veel, maar bedenk dat we over het algemeen ook heel veel ‘ongemerkt’ snoepen, bijvoorbeeld op werk. Dit moet je dan natuurlijk ook meetellen! Eet je liever kleinere porties, dan kun je gerust vaker iets ongezonds eten.
Bedenk echter dat als je weinig tot niet beweegt, je ook weinig kunt snoepen zonder aan te komen. Bovendien is het natuurlijk belangrijk om naast je ongezonde dingen ook al je gezonde producten binnen te krijgen! Ga daar dus niet op bezuinigen maar zie je ongezonde snack echt als ‘extra’.
Ik wil bij deze Mithais.nl nog bedanken voor het leveren van deze overheerlijke traktaties en hoop dat iedereen een geweldige Divali heeft gehad en nog mooiere kerstdagen kan gaan vieren.
Heb jij moeite met je balans qua voeding en training en heb je een steuntje in de rug nodig? Bekijk onze website www.muscleminded.nl voor meer informatie over onze diensten.
Shai Dewnarain