De wereld wacht op jou!

Door: Koesma Basdew

Met nare uitspraken, onbegrip, harde bewoordingen en leuzen worden de fatsoensnormen, grenzen en vrijheden van anderen aangetast en ruimschoots overtreden. Te pas en te onpas hebben we het over persvrijheid en vrijheid van mening, terwijl we bagger over elkaar heen gooien. Conflicten, massamoorden, haat, angst, onderdrukking en machtsstrijd is aan de orde van de dag. Het zet alles op scherp, het brengt onrust en verdeeldheid. Daarnaast spreken we ondoordacht, het zeikgehalte is hoog en alles komt zo rottig onze strot uit. Hoe zijn we op dit punt beland dat we zo barbaars en vijandig met elkaar omgaan? Waar zij we mee bezig!

Volgens mij kunnen we ons beroep, missie of roeping ook volbrengen met rust, fatsoen, kalmte en professionaliteit. Elke dag weer die arena betreden met negatieve energie, de toonhoogtes en stemgeluiden worden luider en grimmiger, echter bekrachtigd dat nimmer de argumenten. Ik kan ook confronterend en provocerend zijn, soms een engeltje en soms een bengeltje. Echter nooit met de intentie om iemand willens en wetens te kwetsen of onderuit te halen.

Nu nog meer dan voorheen is het van belang dat jij jezelf laat zien aan de wereld. Jouw goedheid, compassie, liefde, positieve energie, scherpzinnigheid, humor, rechtvaardigheid, zachtheid, medemenselijkheid, warmte, vriendelijkheid, wijsheid en kennis. Waarschijnlijk loop je rond met de gedachte dat niemand op jou zit te wachten of dat jij de wereld niks te melden hebt of dat je helemaal geen gave bezit om de wereld blij mee te maken. Verre van dat, we zitten wel degelijk op jou te wachten. De wereld en mensheid was gezegend de dag dat jij geboren werd. Zoals jij is er maar één en je bent uniek. Niemand anders kan ons schenken wat jij hebt mee gekregen bij jouw geboorte. Hoe meer jij je bewust wordt van jezelf en je talenten en wat jij de wereld te bieden hebt, des te overvloediger de wereld wordt.

Wellicht voel je je onzeker en angstig of lijkt de drempel te hoog. Dat heeft te maken met afwijzing, laat je niet ontmoedigen. Toen je een kind was begon het ook met kruipen, rollen, struikelen lopen en rennen, springen, vallen, opstaan en opnieuw beginnen. Je hebt daarna leren fietsen, rolschaatsen, voetballen, touwtje springen en hoelahoepen. Je vaardigheid neemt toe naarmate je blijft oefenen. Het beeld dat je van jezelf hebt ontwikkeld is niet van jou maar van de maatschappij. Jouw zelfbeeld is ontleend aan de mening van anderen. De maatschappij staat geen individualisme toe, de maatschappij wil volgzaamheid en gehoorzaamheid van ons. Je persoonlijkheid is opgelegd door de maatschappij. Je individualiteit krijg je van het bestaan.

Je hebt vast wel eens een boek gelezen, een film gezien, een schilderij bewonderd of een lied gehoord dat jou tot in het diepste van je ziel trof. Dat het jou beïnvloedt, dat het je raakt tot in je tenen, bekoord en ontroert heeft alles te maken met de liefde, passie en toewijding waarmee het is gecreëerd. Dus wat je ook doet, wie je ook wil zijn van onderwijzer tot verzorger, zanger, politica, moeder, vrijwilliger of zakenman, zolang er maar liefde, passie, bevlogenheid en enthousiasme in zit.

Geloof mij niet zomaar op mijn woord…..ga op ontdekkingsreis.

Ik vergelijk mensen met parels omdat ze dezelfde groeiproces doormaken. Voordat een parel haar ware vorm heeft en volgroeid is kan daar jaren overheen gaan. Mensen gaan door hetzelfde proces voordat ze hun talenten herkennen of ontdekken. Vervolgens verschijnt de parelglans omdat ze innerlijke kracht ervaren. Parels liggen op de bodem van de oceaan, wachtend om gevonden en ontdekt te worden. Jij bent een van die parels. Zolang de oester zich niet opent, zullen wij nooit weten wie jij bent en wat je de wereld kan schenken. Jij doet er toe, er wordt op jou gewacht. Kom uit de massa, kleur buiten de lijntjes, giechel en dans als een kind, gooi de boel in de war, kom uit de schaduw en laat jezelf aan de wereld zien.

Je bent hier niet toevallig. Het leven en de wereld heeft jou nodig. Zonder jou ontbreekt er iets aan het bestaan en het is afkomstig van jou, het kan door niks en niemand vervangen worden. Soms ben je een leider en soms ben je een volger. Bovenal dien je een oorspronkelijk individu te worden. Zo maak jij het verschil en levert elk individu zijn eigen uitzonderlijke en unieke bijdrage aan een betere wereld en een mooier bestaan.

De bomen groeien op hun dooie akkertje. De vogels fluiten hun lied en vliegen zorgeloos rond. De bloemen en planten zijn in volle bloei. De zon straalt aan de horizon, de wolken schuiven voorbij. Moeder Natuur doet haar werk als vanouds. Lang nadat wij hier niet meer zijn, zal Moeder Natuur hetzelfde blijven doen, zoals in haar aard ligt. Echter is het de mens die een eeuwige strijd met zichzelf levert. Naarstig op zoek naar een balans tussen dwaasheid en wijsheid.X