Winkeldiefstal 

Vanaf het moment dat bepaalde supermarkten zelfscankassa’s hebben geplaatst, neemt het aantal winkeldiefstallen toe. Mensen scannen slechts een deel van de boodschappen, doen de pinbetaling  en lopen vervolgens de supermarkt uit. De klanten worden echter in de gaten gehouden door de tientallen camera’s die in de supermarkt hangen. De volgende keer dat deze klant de supermarkt bezoekt, wordt hij/zij extra in de gaten gehouden.

Ik kreeg een verzoek of ik een jongeman kon bijstaan die verdacht werd van winkeldiefstal. Ik tref een jonge man aan in het cellencomplex ontzettend nerveus, maar wel blij om mij te zien. Hij erkent dat hij een blikje bier heeft weggenomen zonder te betalen. Deze jongeman had wel genoeg geld bij zich om alle boodschappen te betalen. De vraag is waarom heeft hij dit blikje bier niet heeft afgerekend. Hij vertelde mij dat hij een keer vergeten was om een artikel af te rekenen in de supermarkt en dat hij gewoon langs de kassa kon lopen met zijn boodschappen. Vervolgens heeft hij het nog een tweede keer geprobeerd door dat blikje bier niet af te rekenen. Dat gaf hem een kick. Maar die kick is nu snel verdwenen, want hij vond het helemaal niet fijn in het cellencomplex. De jongeman had ontzettend spijt van zijn actie. Hij maakte zich ook zorgen om zijn vader. Hij is mantelzorger voor zijn vader en die wist niet waar hij was. Hij wilde ook niet dat zijn vader achter zou komen, want hij schaamde zich ontzettend voor zijn daad.

Het bewijs dat de man het blikje bier had weggenomen werd al snel geleverd door de camerabeelden. Nadat de man naar buiten wilde lopen met zijn boodschappen, sprak de manager van de supermarkt hem aan. De manager wilde in zijn tas kijken. De politie werd vervolgens ingeschakeld. De man voelde zich ook vernederd. Hij vond dat hij niet netjes is behandeld door het personeel. Het OM wilde deze zaak zo snel mogelijk afhandelen. De man heeft een blanco strafblad en kreeg een boete van € 200,=. Ik kreeg het dossier opgestuurd door het OM en besprak het dossier met de man en de boete die hij opgelegd zou krijgen. De man ging akkoord met de boete. Indien de man niet akkoord ging met de boete, dan had hij 2 weken de tijd om verzet in te stellen. Verder kreeg hij ook nog een rekening van € 181,= van de supermarkt en een winkelverbod. Dat blikje bier van € 0,97 is hem duur komen te staan.

Anjana Bissumbhar
Roelofs en Drubbel Advocaten

06 16449299

 X