Zonnecolumn

Door: Jeffrey Spalburg

Cheers! Eindelijk zomer! Dat heeft laaaang geduurd. Meestal pieken we te vroeg. Hebben we opeens, vanuit het niets, hele hete meidagen met tropische temperaturen. Dan volgt altijd een periode van herfst, compleet met vallende takken, wateroverlast en harde wind waarin geen vrouw met weave meer naar buiten durft. En dan ergens eind september is het dan toch nog een beetje zomer. Voor een dag of 2. Slechte timing natuurlijk. Je zit dan alweer lang en breed in de schoolbanken of bent weer hard aan het werk. Je te irriteren dat er geen airco is of aan die collega naast je die nog steeds vind dat hij geen okselfris hoeft te gebruiken. Je weet wel met dan zo’n vlek onder zijn oksel die precies op het Zuid-Amerika lijkt. Alleen niet met de frisse geur van regenwoud maar de doordringende geur van Franse kaas.

De timing kan dit jaar niet beter. Nu het eindelijk zomervakantie is, is het weer ook gelijk zomers. Beter! Want ik doe in de zomer altijd helemaal niets. Gewoon even lekker leeg. Ik hoef niet na te denken over nieuwe grappen, lopende projecten of nieuwe poku. Als ik niet aan het voetballen ben met mijn zoontje, lig ik gewoon langs het zwembad alsof ik een iPhone was en laad mezelf op. Met een grote dosis vitamine Z. Hoe leger ik ben, hoe meer ruimte er in mijn hoofd ontstaat voor nieuwe inspiratie. Ik heb dat nodig. Elke zomer weer. Dan is het ook wel handig als het ook echt zomer is. En dat weet je hier nooit.

Vakantie in eigen land? Waarom niet! Als ik zeker weet dat mijn grote gele vriend daarboven ook meewerkt hoef ik niet weg. Hier is alles. Alle culturen, alle plezier en vooral leuke festivals. Een rondje Kwaku of Milan is een must. Oude bekenden tegenkomen en gewoon lekker een ‘fatu’ breken. Zo’n zomer teken ik voor. De sfeer is gewoon anders. Ik weet niet of het komt omdat alle niet-leuke Nederlanders in het buitenland zitten. Of omdat het gewoon te warm is om ruzie te maken. Het klopt gewoon. Zo mag het altijd blijven van mij. Hoe heter hoe beter! Dan heb je ook altijd een excuus voor een lekker koud biertje.

Ik zie jullie ergens in het land.
Geniet ervan!X