ZWARTE PANTHERS

Iedereen heeft het erover. Black Panther. Voor het eerst een film met een zwarte superheld. Eindelijk. Dit heeft lang geduurd. Eerst moesten er blijkbaar wat onschuldige mensen worden vermoord en flink actie worden gevoerd door de #blacklivesmatter beweging voordat mensen wakker werden.

Maar is het wel echt de eerste film van een zwarte held? We hadden toch al Blade met Wesley Snipes? Een film van 20 jaar geleden alweer. En er waren toch ook al heldhaftige zwarte personages in A Time To Kill, The Color Purple of Malcolm X? En laten we vooral Django Unchained niet vergeten waarin onderdrukte tot−slaaf−gemaakten eindelijk het heft in handen nemen. Klopt! Maar deze film is anders. Om te beginnen is het voor het eerst dat er zo’n gigantisch budget tegenaan wordt gegooid. Maar liefst $200.000 is gebruikt voor het maken van deze film. Ok, Pirates Of The Caribbean, Starwars en Spiderman waren duurder maar voor een film met alleen maar zwarte personages is dit wel een hele grote stap vooruit. Het schept vertrouwen; we zijn eindelijk creditwaardig.

Wat ik nog belangrijker vind is dat in deze film alle personages zwart zijn. Waarom? Omdat je daarmee laat zien dat kleur dan niet meer uitmaakt. Dat klinkt tegenstrijdig maar als jij een situatie laat zien waarin zwarte mensen wonen, leven en vooral gewoon ‘zijn’ straalt dat kracht uit. Je bent er gewoon zonder dat je een stikker van politieke correctheid krijgt opgeplakt. Zwart zonder excuus, zeg maar.

Als je een witte film hebt met maar één zwart personage en die is toevallig crimineel of hij speelt de clown, dat ben je bezig met stereotype vooroordelen. Maar als in diezelfde witte film dat ene zwarte personage dokter is of advocaat dan krijg je weer de kritiek dat wij vinden dat die personages weer ‘niet zwart genoeg’ zijn. Je kan het nooit goed doen.

Gelukkig hebben wij die rolmodellen hier zelf ook. Wanneer je elke avond het achtuurjournaal presenteert, zoals Simone Weimans, of avond−aan−avond op RTL4 te zien bent met je eigen late night show, zoals Humberto Tan of mensen verdedigt zoals advocaat Gerald Roethof dan zijn we op de goede weg. En dan heb ik het nog niet eens over al die onzichtbare doctoren, verpleegsters, leraren en andere zwarte mensen die gewoon ‘zijn’ zonder excuus omdat ze hun werk goed doen.

Ik heb nog geen tijd gehad om twee uur me even rustig af te sluiten van de buitenwereld om de zwarte helden van Black Panther te zien op het witte doek. Tot die tijd kijk ik gewoon om me heen in de gewone wereld omdat ik weet dat ze er allang zijn.

 

Jeffrey Spalburg

Nawoord:

5 maart 2018:
Black Panther heeft in bijna drie weken meer geld opgeleverd dan welke film van comicproducent Marvel dan ook in Nederland. De actiefilm over een Afrikaanse prins die moet vechten voor de troon van zijn thuisland Wakanda bracht in achttien dagen 5,47 miljoen euro op, maakte distributeur Disney maandag bekend. Daarmee verbrak Black Panther het box office-record van The Avengers, die in Nederland 5,27 miljoen euro opbracht. Daar deed deze film echter twee maanden over. In totaal zagen tot nu toe 512.000 mensen Black Panther.X